2024. május 3., péntek

Huszonkettedik éve mesélnek

A Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen 116-an vettek részt

A zentai önkormányzat és a Városi Könyvtár szervezésében a hétvégén tartották meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny döntőjét. A vidékünk első néprajzkutatója s a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére, valamint a száz éve született népmesekutató, Penavin Olga emlékére huszonkettedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a résztvevőknek novellameséket kellett gyűjteniük, illetve elmondaniuk, a képzőművészeti kategóriában pedig A virágos bolond, Az okos királylány, A király és az okos lány és A Csóré című meséket kellett illusztrálniuk.

Mezei Erzsébet grafikusművész, Juhász Lassú Kornélia könyvtáros és Recskó Dianna óvónő az óvodások mezőnyében a szabadkai Pinokkió óvoda csoportját részesítette első díjban, a második helyezést a zentai Hófehérke óvoda Százszorszép épületének óvodásai érték el.

A kisiskolások közül a felsőhegyi iskola elsős és negyedikes diákjai érdemelték ki az első helyezést, másodikak lettek a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola másodikosai, a harmadikak pedig a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola alsós és felsős tanulói; a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola felsős diákjai különdíjban részesültek.

A verseny döntőjében részt vevő mesemondók közül az óvodások mezőnyében a Raffai Judit néprajzkutató, Wischer Johann színművész és Kónya-Kovács Otília Mesefa díjas tagokból álló zsűri minden versenyzőt egyenrangú első díjban részesített. Az ovisok közül Dulity Adrián, Horváth Bianka, Kovács Halmai Nikolett, Páger Emanuel, Radóczki Márk, Rekovics Regő és Szanka Emma mondott mesét.

Aladzsity Máté (Ludas, felsős, mesegyűjtés kategóriában II. díj) Domány Mária rongybabái között  (Fotó: Gergely Árpád)

Aladzsity Máté (Ludas, felsős, mesegyűjtés kategóriában II. díj) Domány Mária rongybabái között (Fotó: Gergely Árpád)

Az alsós iskolások kategóriájában az első helyezett a temerini Szép Benedek lett, második helyezést a tornyosi Homolya Szintia ért el, harmadik pedig a hajdújárási Szalai Violetta lett. A szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta a szabadkai Dudás Zsófiát, a felsőhegyi Fajka Zsókát és a hajdújárási Körmöci Nórát.

A felső osztályosokat Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Ágoston Pribilla Valéria magyartanár és Toldi István mesefa alkotta zsűri bírálta el. Ebben a kategóriában a szabadkai Németh Petra lett az első. A második helyezést a ludasi Szalai Noémi, a harmadik helyezést pedig a zentai Csizmadia Márk érte el. Különdíjban részesült: Cakó Péter (Zenta), Péter Zsivity Ákos (Zenta) és Szalai Klaudia (Hajdújárás).

A középiskolások mezőnyében az óbecsei Kéringer Karina lett az első, a péterrévei Mucsi Anasztázia a második, a muzslyai Bicók Tímea pedig harmadik helyezést érte el a mesemondásával. Különdíjat kapott a zentai Cakó Eszter és a muzslyai Kónya Leon.

A felnőttek mezőnyében a muzslyai Juhász Valentin bizonyult a legjobbnak, a második helyezést a szabadkai Sörös Mónika érte el, a harmadik pedig az úgyszintén szabadkai Sós Nóra lett.

A mesegyűjtők kategóriájában első a felsőhegyi Szabó Bence, második a ludasi Aladzsity Máté, harmadik pedig a hajdújárási Szalai Klaudia lett. A Mesefa díjjal pedig Boja Patyi Saroltát tüntette ki a bírálóbizottság.

Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, a zsűri egyik tagja lapunknak elmondta, hogy ezzel a díjjal Sarolta sokéves munkáját ismerték el. A moholi óvónő ugyanis mintegy tíz éve vesz részt gyűjtéseivel a népmesemondó versenyen, tehát egy igazi néprajzi gyűjtőről van szó.

Raffai Judit néprajzkutató szerint nagyon fontos állomásához érkezett ez a verseny, amelyen az idén is mintegy százan vettek részt, s lényegesnek tartja, hogy tartományunk különböző pontjairól érkeztek a mesemondók, akik saját nyelvjárásukkal adták elő a népmeséket, és saját meseanyagukat is elhozták. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy mivel sok óvodás vett részt a versenyen, így utánpótlása is van a versenyzőknek, és a pedagógusok is hatalmas munkát fektettek a gyerekek felkészítésébe.