2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÁS

Stojković: „Ne a múltba, hanem a jövőbe nézzünk”

Ma 20.15-kor az újvidéki Karađorđe Stadionban Szerbia válogatottja Izraelt fogadja barátságos mérkőzésen. Mivel egyik csapat sem jutott ki a nyári Európa-bajnokságra, az ősszel rajtoló vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében mérkőznek meg a felek. A találkozót Szerbia várhatja jobb hangulatban, hiszen legutóbbi két meccsén diadalmaskodott, az előző szövetségi kapitány, Radovan Ćurčić búcsúmérkőzésén Észtország ellen 1:0-ra nyert március 29-én, az új edző, Slavoljub Muslin debütálásán pedig Ciprust verte 2:1-re múlt szerdán. Izraelnek három fordulóval az Eb-selejtezők vége előtt még jó esélye volt a B csoport kijutó helyein végezni, de a Wales elleni 0:0, majd a Ciprus elleni 2:1-es és a Belgium elleni 3:1-es vereség megpecsételte sorsukat, végül csak a negyedik helyen zártak. Azóta sem ocsúdtak fel, március 23-án sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el, Horvátország Ivan Perišić és Marcelo Brozović góljával 2:0-ra győzte le őket, tehát elég sötét szériát igyekeznek megszakítani a tartományi székvárosban.

Szerbia néven a válogatott eddig egyszer találkozott Izraellel, 2011. február 9-én, Tel-Avivban, Zoran Tošić és Veseljko Trivunović góljával 2:0-s szerb siker született – a jogelőd Jugoszlávia nyolcszor mérkőzött meg a ma esti riválissal, hatszor győztesen, kétszer vesztesen hagyta el a pályát. A hazai válogatott 56. a FIFA világranglistáján, a vendégcsapat pedig a 76. pozíciót foglalja el.

Muslin keretében történtek bizonyos változások a Ciprus elleni meccs óta, hiszen megérkezett a csapathoz a két kapus, Vladimir Stojković és Predrag Rajković, illetve befutott Lazar Marković is, akire azonban combsérülés miatt nem számíthat a kapitány. Biztosan nem lesz ott a pályán Nemanja Matić és Nemanja Maksimović sem, a Chelsea játékosa sérülésből lábadozik, az Asztana futballistája pedig kazahsztáni klubteendői miatt lesz távol.

Stojković jól ismeri az ellenfelet, éppen Izraelben elért nagy sikerrel a háta mögött érkezett meg a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) ópázovai központjába, hiszen klubcsapatával, a Maccabi Haifával 1:0-ra nyertek egy hete a poszttársával, Rajkovićtyal felálló Maccabi Tel-Aviv ellen a helyi kupadöntőben. A hálóőr azonban már csak a válogatott feladatokra koncentrál, szerinte nincs mese, ki kell jutni az oroszországi vébére, az Izrael elleni meccs is fontos mérföldkő ezen az úton: „Meg kell még ismerkednünk egymással, a játékrendszerrel és a kapitány követelményeivel is, de közben fontos, hogy minden meccsen jó benyomást keltsünk és fejlődést mutassunk. Minden a selejtezősorozat rajtjának van alárendelve, éppen ezért muszáj, hogy mindenki a maximumát nyújtsa, mert csak úgy érhető el a kellő minőség. Legyünk pozitívak mindannyian, ne mindig a rossz dolgokat idézzük fel, hanem nézzünk előre, hogy aztán mindannyian együtt örülhessünk.”

A Ciprus elleni győzelem során bemutatkozó Nemanja Milunović szerint már sok hibát javítottak a debütálása során elkövetettekből: „Ez a három, az Írország elleni vb-selejtezőt megelőző meccs sok mindent el fog árulni. Egyébként máris sok változást látni a kezdetekhez viszonyítva. Elemeztük a Ciprus elleni hibákat, és az edzéseken máris látszik a különbség. Mivel csupa csúcsprofiból áll a keret, meggyőződésem, hogy a selejtezősorozat szeptemberi rajtjáig minden rendben lesz.”

A portugál Braga csapatában kiváló idényt produkáló támadó, Nikola Stojiljković az idő rövidségére figyelmeztet, a szeptember közel van, meccsről meccsre jobbnak kell lenniük: „Nincs sok időnk, ezért mindent megteszünk, hogy alkalmazkodjunk a kapitány meglátásaihoz. A következő két meccs nagy segítségünkre lesz, hogy megvalósítsuk, amit mind szeretnénk: felkészülten várni az őszt és a kvalifikáció kezdetét.”

A ma esti mérkőzésre egyébként vásárolhatók még belépők, a nyugati lelátóra 600, a keletire 400, az északi és a déli karéjra pedig 200 dináros áron juthatnak be a szurkolók. Az Izrael elleni meccset követően még egy felkészülési mérkőzés vár Szerbiára, június 5-én, Monte-Carlóban Oroszország lesz az ellenfele.