2024. május 5., vasárnap
TENISZ

Elúszott a játéknap

Tizenhat év után először fordult elő, hogy a Roland Garros teljes játéknapját törölni kellett, és az egész napos műsort másnapra halasztani. Ezek szerint a világelső Novak Đoković a legjobb esetben is csak két nappal azután juthat a negyeddöntőbe, mint a két legnagyobb riválisának tartott Andy Murray és Stan Wawrinka, akik már vasárnap túljutottak a nyolcaddöntőn. Az elkövetkező napokban tehát sűrűbb lesz a műsor, pontosabban, senki sem tudja, hogyan bonyolítják le, és fejezik be az idény második Grand slam-tornáját, hisz az időjósok a továbbiakban sem látják felhőtlennek a párizsi eget.

A tegnapi egész napos kitartó eső újra felvetette a párizsi szervezők fukarságának kérdését, hisz az évenkénti nagy jövedelem ellenére a Roland Garros az egyetlen nagy torna, amelynek nincs tetős stadionja, mi több, esti programja sem, mert egyelőre senki sem látta fontosnak vagy indokoltnak, hogy a pályákat reflektorokkal lássák el.

Vasárnap este Andy Murray három játszmában győzte le az amerikai John Isnert. A brit ugyanazt játszotta, amit az előző fordulóban a horvát Ivo Karlović ellen, és amire a mezőny két legmagasabbjának nem volt válasza. A nyolcaddöntő másik meccsén vaskos meglepetés született, hisz az egyetlenként versenyben maradt francia, Richard Gasquet egészen tetszetős játékkal ütötte ki az egyesek által a serleg elnyerésére is érettnek tartott japán Kej Nisikorit. A japán jóval képességei alatt teljesített, ezzel is egyengetve ellenfele útját, és kettőjük mérlege most 7:2 a francia javára, aki az idén kétszer veszített Nisikoritól.

A mérkőzés eredménye alighanem jó hír Murray-nek, aki 7:3-ra vezet Gasquet ellen, megnyerte a legutóbbi öt meccsüket, és 2012 óta nem szenvedett vereséget a franciától. A negyeddöntő másik ismert párja esetében is látni a biztos esélyest, hisz Wawrinka 6:0-ra vezet a spanyol Albert Ramos ellen. Voltak ugyan szoros meccseik is, két hete azonban Genfben a svájci sima 6:1, 6:1-es győzelmet aratott.