2024. április 28., vasárnap

Nyolc versenyző, két vendégzenekar

A zágrábi From Another Mother együttes nyert az idei Omladina fesztiválon, a vendégzenekarok a belgrádi Consecration és a rijekai Let 3 volt

Szombaton a városi kisstadionon zajlott az idei Ifjúsági Dalverseny, azaz Omladina fesztivál. A rendezvény este hét órakor kezdődött, kilencig pedig ingyenes volt a belépő. A versenyprogramban nyolc együttest láthattunk, fellépett a Fatam (Szabadka), a The Bronsons (Bajmok/Szabadka), a Southern Concrete Sludge (Zombor), Kim Tamara (Šid), a Lates (Belgrád), a Random (Belgrád), a From Another Mother (Zágráb) és az Antidepresiv (Kikinda).

A Danilo Nikodinovski (Consecration), Filip Budanović (D Zoo), Mihajlo Stajić Staja (rap előadó) és Petar Mitrić (Pionir 10) alkotta zsűri döntése alapján az idei győztes a zágrábi From Another Mother zenekar, vigaszdíjat pedig Kim Tamara akusztikus fellépése kapott.
A versenyprogramot követően vendégzenekarok léptek fel, elsőként a megközelítőleg tizenöt éve létező Consecration, amely zenéjében több rockirányzatot egyesít. A belgrádi zenekar megközelítőleg tizenöt éve létezik, és a kezdetektől fogva a szerzői dalokra összpontosít. A Consecration öt albumot adott ki, hamarosan pedig készítik a hatodikat. Számos fesztiválon léptek fel, és környékbeli országokban koncerteztek. Az együttes tagjainak elmondása szerint, eleinte hobbi volt a zenélés, de azután már több lett. A Consecration egyik zenésze, Danilo Nikodinovski egyben az Omladina zsűritagja is volt, így azt is megtudakoltuk tőle, hogy mit vett figyelembe a zsűrizésnél:
– Remek együttesekről van szó, és ilyenkor már az apróságok is dönthetnek. Mindenképpen figyeltem a színpadi jelenlétet, hogy az együttes mennyire öntudatos. Nem jó, ha úgy tűnnek, mint akik véletlenül keveredtek a színpadra. Azt is figyeltem, hogyan kommunikál a frontember a közönséggel és az együttestagok egymás közt. Ez mind nagyon fontos. Üdvözlöm az Omladina fesztivált, és azt is, hogy nem kell belépőt fizetni, így nyitottabb és hozzáférhetőbb a fiataloknak. Habár a mai világban az együtteseknek talán nagyobb technikai megoldások állnak rendelkezésükre, a lényeg nem változott túlságosan. Továbbra is az a cél, hogy a zenekartagok közösen hozzanak létre valamit, amiben hisznek – hallottuk Danilótól.
A fesztivál idei fő vendégzenekara a rijekai Let 3 volt. A punkrock együttes 1987-ben alakult, azóta is térségünk egyik legbizarrabb, legsokkolóbb és legobszcénebb zenekara. Gyakran ötvözik a rockot és a népzenét. Dalszövegeik szókimondóak, foglalkoznak politikai kérdésekkel, fellépéseik teátrálisak. A Let 3 nemrég új albumot adott ki, amelynek címszereplője Angela Merkel. A szabadkai koncerten több évtizedes repertoárjukból adtak elő váltogatást, és egy régi kedvenccel, a szinte punkhimnusznak számító Izgubljeni című dallal búcsúztak. Az együttes két tagja, Damir Martinović Mrle és Zoran Prodanović Prlja a színpad mögött beszélgetett az újságírókkal.
– Jó látni, hogy a fiatal együttesek törekszenek, és megmutatkoznak a fesztiválokon. Régebben talán többet jelentettek a fesztiválokon való fellépések, mert nehezebben lehetett a közönséghez és a kiadókhoz jutni. Most mindez könnyebben elérhető, de nehezebb nagy népszerűségre szert tenni, zenei téren középpontba, úgymond reflektorfénybe kerülni. Az ilyen fesztiválok minden bizonnyal motiválóan hatnak az együtteseknek, nagyobb helyeken léphetnek fel, azok után, hogy kis helyeken gyakorolnak. Nagyon fontos a barátkozás is, ami manapság áthelyeződött a cybervilágba. Egyre kevesebb az igazi kontaktus és kommunikáció. Egyébként Horvátországban sem rózsás a helyzet, az élet nem nagyon változott meg az EU-tagság óta, inkább egy helyben toporgunk. Nagyon jó lenne végre saját fejjel gondolkodni, előrenézni, nem pedig hátra, és ignorálni azokat, akik politikai tevékenységüket a polgárok kárára folytatják – mondta Mrle és Prlja.
A Let 3 legutóbb 1987-ben járt Szabadkán, Mrle korábban is, 1981-ben a Termiti együttessel lépett fel, 2013-ban pedig a Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválján láthattuk Senka Bulićtyal. Az Omladinát Szabadka Város Ifjúsági Irodája szervezte és Szabadka Város támogatta.