2024. április 19., péntek

Iskoláink a környezetvédelemért

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolák elnevezésű programban részt vevő tanintézmények közül a legeredményesebbeket díjazta a tartományi kormány. Tegnap a Karlócai Gimnáziumban megtartott ünnepségen adták át az elismeréseket és a díjjal járó jutalomutazásokra vonatkozó utalványokat.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A programot a településrendezési, építésügyi és környezetvédelmi titkárság az oktatási, közigazgatási és kisebbségügyi titkársággal közösen szervezi meg immár hét éve. Céljuk magasabb szintre emelni tanintézményeink – beleértve az óvodákat is – környezetvédelmi tevékenységét.

Nyilas Mihály oktatásügyi titkár a sajtónak azt nyilatkozta, hogy ezúttal is sok tanintézmény jelentkezett a 2015/16-os tanévre az általános és a középiskolák, illetve óvodák számára kiírt pályázatra, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben a jelentkezés még tömegesebb lesz. – Akciónk immár hét éve tart, azt hiszem, igen eredményesnek mondható. A cél az ökológiai tudatunk magasabb szintre történő emelése, a természetes környezetünk iránt érzett szeretetünk fokozása, diákjaink nyitottságot mutatnak ez iránt. Gyakran sokkal nyitottabbak, mint a felnőttek, ez az idén is bebizonyosodott. 89 intézmény pályázott, 60-nál is több iskola és egyéb intézmény, eredményesen. Most 15 iskolát és óvodát díjazunk. A környezetvédelmi titkársággal és Slobodan Puzović titkárral vállvetve azon munkálkodunk, hogy szerény eszközeinkkel hozzájáruljunk a program sikeréhez – mondta Nyilas Mihály, majd elmesélte, hogy a pályázati projektumok elsősorban olyan elképzelések, amelyek magához az iskolához, a lokális környezethez és a településhez kötődnek: – Környezetvédelmi műhelymunkákkal, hulladékgyűjtéssel, parkosítással, környezettisztítási akciókkal stb. igyekeztek a tanintézmények fejleszteni a fiatalok környezetvédelmi tudatát. Itt most olyan díjazott iskolák és óvodák képviselői is jelen vannak, amelyekben magyar nyelven is folyik az oktatás. Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy ilyenek is jelen lehessenek, arra, hogy a díjazottak között is legyenek kétnyelvű tanintézmények. A tartomány viszonyulása a vajdasági oktatási intézmények iránt továbbra is nyitott, s nem csupán a környezetvédelem tekintetében.

A jó eredményeket felmutató iskolák jutalma nemcsak utazási utalványok. Taneszközöket is kaptak, donátoroknak köszönhetően interaktív táblákat, környezetvédelemben használatos felszerelést…

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tegnapi ünnepségen többek között díjat vehetett át Vencel Piroska is a gombosi József Attila Általános Iskola képviseletében. Elmondta, hogy iskolájukban 15 éve vezeti a környezetvédő csoportot, nagyon sok programot sikeresen megvalósítottak már: csoportmunkákat, munkaakciókat, közösen a helyi közösséggel, újrahasznosítási programokat… – Ökosarkot alakítottunk ki, fákat ültettünk, kirándultunk… A gyerekek nagyon szeretik az ilyesmit, főleg a munkaakciókat. Foglalkoztatni kell őket, nem jó, ha egész nap a komputer előtt ülnek. Gombos környéke gyönyörű, 12 tavunk van, Duna, Duna–Tisza, úgyhogy van alkalom természetmegfigyelésekre, tanulmányi kirándulásokra. Ez a program lehetőséget kínál minderre. Az idén pályáztunk negyedik alkalommal, kaptunk már kirándulást, könyvjutalmat… Sokat jelent ez iskolánk számára – hallottuk.

 Tóth Emese az Óbecsei Gimnázium képviseletében jelent meg a díjátadón. Elmondta, hogy számukra is nagyon sokat jelent az elismerés: – Egynapos Fruška gora-i kirándulással díjazták gimnáziumunkat, először vettünk részt a projektumban, valóban sokat dolgoztunk. Együttműködtünk az erdőtelepítőkkel, az Öko-Becse civil szervezettel, több általános iskolával, az egészségházzal. Előadásokat, kirándulásokat szerveztünk, ökokarácsonyfát állítottunk, öko, újrahasznosítható anyagokból készített díszekkel, a fa is ilyen anyagokból volt. Húsvétra hasonló anyagokból tojásokat készítettünk, komposztáltunk, virágokat ültettünk az iskolában, télen madáretetőket csináltunk… Igazi csapatmunka áll a díj hátterében – magyarázta.