2024. május 18., szombat

OSTOJIĆEVO

Bez mesnog samodoprinosa

Nakon Čoke, i u Ostojićevu je referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa postao nevažeći zbog nezainteresovanosti građana, kao i zbog glasova koji su bili protiv uvođenja istog. Samo četvrtina seljana sa pravom glasa se izjasnila na glasanju.
- Kada smo prebrojali glasove, manje od 500 glasačkih listića, sa zaprepašćenjem smo konstatovali da je velika većina onih, koji su glasali, njih 321, protiv ponovnom uvođenju mesnog samodoprinosa za narednih deset godina – kaže ogorčeno Josip Češljar, predsednik saveta mesne zajednice.
– Raspisivanju referenduma za ponovno uvođenje mesnog samodoprinosa je prethodila duga priprema. Da građani ne bi osećali dodatno opterećenje zbog doprinosa koji bi plaćali zajednici, predložili smo da građani u stalnom radnom odnosu uplate svega dva posto od svojih mesečnih primanja u zajedničku kasu, umesto ranijih četiri posto. Za penzionere je predviđeno još manje odbijanje, svega jedan posto od penzije.
O planiranom korišćenju mesnog doprinosa smo informisali sve građane, izvestili smo građane na šta smo potrošili novac sakupljen u proteklih deset godina. Od sredstava iz mesnog samodoprinosa su dobile nevladine organizacije iz Ostojićeva, škola, zabavište, dom zdravlja, ali i sportski klubovi, što je bilo važno za stalno funkcionisanje ovih ustanova, i bilo bi važno i ubuduće, jer znamo koliko malo izvora prihoda imaju udruženja, a ni opštinski budžet nije preveliki. Fudbalski klub godišnje može da dobije 250 hiljada dinara, a ostala sportska udruženja još manje. Novac građana je pomagao bavljenje sportom naše dece, funkcionisanje kulturnih društava, što znači da smo sami sebi davali kada smo uveli mesni samodoprinos.
Mesna zajednica u buduće neće moći da daje donacije za kulturu, sport i obrazovanje, a to će svaka organizacija i ustanova osetiti. Građani su morali biti svesni toga kada su izašli na glasačka mesta i kada su glasali. Sa svojom nezainteresovanošću i sa glasovima protiv naneli smo štetu samo sebi – sažeo je dešavanja predsednik mesne zajednice.
Prema zakonu koji se odnosi na referendum, tek nakon pola godine, glasanje o uvođenju mesnog samodoprinosa se može ponoviti. Savet mesne zajednice misli da bi najpovoljniji datum za ponovno održavanje referenduma bio mart sledeće godine kada ističe mandat sadašnjeg saveta, pa bi sa izborom novog saveta moglo istovremeno da se održi i ponovljeno glasanje o mesnom samodoprinosu. Da bi se postigao uspeh, glasanje se mora još bolje pripremiti i građani se moraju upoznati sa važnošću mesnog samodoprinosa.