2024. augusztus 17., szombat

Oroszország ölelése káros is lehet

Az uniós csatlakozás tekintetében Szerbiának nem elsősorban Horvátország miatt kell aggódnia

Miután véget ért a lassan két hónapja elkezdődő huzavona és Horvátország beleegyezését adta, hogy megnyíljanak a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetei, brüsszeli diplomáciai körökben olyan értékelések hangzottak el, hogy Szerbia európai útját elsősorban nem Horvátország, hanem Oroszország, illetve az azzal ápolt közeli kapcsolatok akadályozzák.

A Danas belgrádi napilapnak nyilatkozó diplomaták ellenpéldaként Montenegrót említették: az ország elhatárolódott Moszkvától, az unióhoz hasonlóan megszorításokat vezetett be Oroszországgal szemben, ezzel párhuzamosan pedig egymás után nyitja meg a tárgyalási fejezeteket és gyors ütemben halad az unió felé vezető úton.

Szerbiának azzal is számolnia kell, hogy nem csak Horvátországgal való kapcsolatait terhelik megoldatlan kérdések, hanem Bulgáriával, Romániával és a Balti országokkal való kapcsolatait is. Ezek a kérdések bármikor visszaköszönhetnek a csatlakozási tárgyalások során és lassíthatják Szerbia útját, értékelték Brüsszelben.