2024. augusztus 16., péntek

Több, mint 15 ezer aláírás gyűlt össze

Ha a képviselő-testület nem iktatja ki a temetkezési határozatból a törvénytelenségeket, az érintett magánvállalkozók népszavazás kiírását kezdeményezik

Április elején kezdtek aláírásgyűjtésbe a temetkezési magánvállalkozások annak érdekében, hogy a városi képviselő-testület módosítsa azt a határozatát, amelyben korlátozta ezen vállalkozások részvételét a temetkezési szertartások lebonyolításában. A törvényes előírások szerint ahhoz, hogy a képviselő-testület kötelezően napirendre tűzze ismét a témát, a szabadkai szavazótestület 10 százalékának aláírására van szükség, ami az aktuális névjegyzék szerint 13 200 aláírást jelent. A Funero, a Corpus és az Urna ezt a kvótát túlteljesítette, több mint 15 ezren írták alá petíciójukat, amelynek szövege a következő: Szabadka Város Statútumának 75. szakasza alapján, a Helyi Önkormányzatokról szóló törvény 68. szakaszával összhangban, mi alulírott szabadkai polgárok, javasoljuk Szabadka Város Közgyűlésének, hogy hozzon új Határozatot a temetkezésről és temetőkről, amely a törvényen alapul, de lehetővé teszi a piaci versenyt mindenben, amit nem korlátoz törvény, tehát az elhantolást leszámítva minden temetkezési tételnél.
– Szabadka történetében eddig még nem volt rá példa, hogy ennyi polgár állt volna egy polgári kezdeményezés mögé – nyilatkozta lapunknak Miskolczi József, a Funero tulajdonosa, emlékeztetve rá, hogy a Népszínház lebontása ellen 8000, a Szabadkai Rádió mellett pedig valamivel több mint 6000 ember tiltakozott aláírásával. – Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyon fel vannak háborodva, ezért írták alá, és főleg tudják, hogy az elfogadott határozat törvénytelen megoldásokat tartalmaz – tette hozzá.
A magánvállalkozók alapvetően két dolgot követelnek: egyrészt tegyék lehetővé ismét, hogy a polgárok a saját pénzükért megválaszthassák, ki végzi a szertartást, másrészt pedig ne legyenek olyan döntések, amelyek nehezítik a temetkezési ügyintézést.
– Amint a képviselő-testület mai ülésén megválasztják annak elnökét, mi rögtön időpontot kérünk majd tőle, hiszen innentől kezdve lesz kinek átadni a követelést, amelyre várhatóan hétfőn kerül sor. Ha helyt adnak a követelésnek, és kigyomlálják a határozatból a törvénytelenségeket, akkor elértük a célunkat, de ha ez nem történik meg, hiszen ugyanaz a hatalom összetétele, mint korábban, akkor megyünk tovább – mondta Miskolczi.
Ez pedig azt jelenti, hogy akkor városi népszavazás kiírását kezdeményezik, amelynek előfeltétele a szavazótestület 20 százalékának követelése, ami 26 400 aláírást jelent.
– Azt gondolom, hogy már most is nagy a felháborodás, ha pedig az emberek azt tapasztalják, hogy semmibe vették véleményüket, akkor még nagyobb hévvel írnak majd alá. Viszont akkor a tervezett referendumban azt is kérni fogjuk, hogy oszlassák fel a temetkezési közvállalatot, mert nincs rájuk semmi szükség. A magánszektor olcsóbban és minőségesebben el tudja látni ezeket a feladatokat. Igaz, ott nem lehetne pártkádereket elhelyezni – tette hozzá. A referendum akkor tekinthető érvényesnek, ha a szavazótestület több mint 50 százaléka véleményt nyilvánít, de Miskolczi szerint a felháborodás miatt várhatóan tömegesen vennének ezen részt a polgárok. Az így megszavazott határozatot legalább egy évig nem lehet megváltoztatni.
– Mivel még soha ennyien nem támogattak egy polgári kezdeményezést, biztos vagyok benne, hogy ez megvalósítható, mert az embereknek elegük van a terrorból, abból, hogy őket senki se kérdezi, és monopóliumot vezetnek be – nyilatkozta a magánvállalkozó.
Miskolczi arról is beszélt, hogy ilyen szertartás, amilyet ők nyújtanak, csak Szabadkán és környékén van, ezt a Funero honosította meg, a többi településen kevésbé látványos a temetés. Mint mondja, ahelyett hogy erre büszkék lennének a városatyák, és ezt a temetkezési kultúrát terjesztenék, mindent megtesznek, hogy elmaradott eljárás térjen vissza.
– A közvélemény mellettünk áll, csak néhány uralkodó párt áll velünk szemben. Folytatjuk a harcot, minden jogi eszközt fel fogunk használni – mondta Miskolczi.