2024. augusztus 16., péntek

Zombor, Neretva, Zágráb

Ezzel a három szóval foglalható össze a zombori Vladimir Nazor Horvát Művelődési Egyesület Zombori tanyasiak elnevezésű evezős csapatának neretvai hajóval való szereplése Zágrábban, a város napja, május 28. alkalmából.

A neretvai hajó voltaképpen egy sajátos, termetes facsónak, amit ősidőktől fogva teherszállításra használtak a Neretván. A tízfős zombori legénység egyedüli szerbiai csapat, amely tavaly részt vett a mintegy két évtizede már hagyományos Neretvai Maratonon, és ennek kapcsán kapott meghívást Zágrábba. A Jarun-tó vizén 14 csapat állt rajthoz a 9,6 kilométeres távon.

A Zombori tanyasiak számára ez a szereplés idénykezdő volt, ugyanis készülnek már az augusztus elején zajló Neretvai Maratonra, ami során 22,5 kilométeres távon eveznek majd Metković és Ploče között. A legénységre a mostani versenyen is fölfigyeltek, több horvátországi meghívást is kaptak, a zágrábi Večernji list pedig interjút készített Gašpar Matarić legénységi taggal.

A zombori sportoló elmondta, hogy a fölkészülést két héttel korábban kezdték a Zombor-környéki csatornákon, de egyszerű csónakokkal.

– Nem mindegy ötméteres műanyag csónakban evezni, vagy nyolcméteres facsónakban, óriási a különbség van az edzések között is – magyarázta Matarić, és hozzátette, a neretvai hajózás a világ két legnehezebb sportágának egyike.

Ez csapattársa, Filip Miler is megerősítette, akinek ez volt az első versenye.

– Nehéz volt evezni, mert tavon versenyeztünk. Legnagyobb erőfeszítést az jelentette, hogy a rajt után vezető helyre törjünk. A verseny végére már begörcsöltek az izmaink. A Neretván a mostani távnak a kétszeresén kell kitartanunk, de szerintem könnyebb lesz, mert a folyó sodrását is ki tudjuk használni – nyilatkozta immár idehaza Filip Miler.