2024. augusztus 16., péntek

Mikrobus za lokalnu samoupravu Kanjiže

Od donacije iz matice i zdravstvo dobilo deo

Lokalna samouprava Kanjiže je dobila novo vozilo zahvaljujući donaciji mađarske vlade. Navala migranata prošle godine je iz više uglova bila teška i za lokalnu samoupravu, a i za građane. Ministarstvo inostranih poslova Mađarske je za rešavanje krize migranata obećala novčana sredstva još prošle godine. Nakon zaključivanja administrativnih procesa i javne nabavke, 31. maja je došao trenutak za predaju mađarske donacije: pored mikrobusa, kupljeni su lekovi, zavoji i drugi manji instrumenti za zdravstvo.

Zvanična predaja mikrobusa se odigrala na parkingu ispred gradske kuće Kanjiže, a na predaji je bio prisutan i ambasador Mađarske u Srbiji, Atila Pinter.

- U prošloj godini Kanjiža se suočila sa veoma ozbiljnim izazovom zbog ilegalne migracije. Dnevno je u grad stizalo između hiljadu i dve hiljade migranata. Prošlog leta sam se više puta sreo sa gospodinom gradonačelnikom i njegovim saradnicima i tada se formulisala ideja da mađarska vlada pokuša da pruži pomoć lokalnoj samoupravi, u cilju da se što uspešnije i efikasnije reše postojeći problemi. Nakon potrebnih procesa, ova donacija se sada može predati. Donacija se sastoji od dva dela: jedan mikrobus, koji se neće koristiti za prevoz migranata već će služiti za druge potrebe opštine. Drugi deo sume će se potrošiti na nabavku raznih lekova i zdravstvenog materijala – rekao je Atila Pinter.

- Svakako želim da zahvalim na saradnji gradonačelniku i njegovim saradnicima, i to ne samo u vezi konkretne donacije mađarske vlade, već i za kooperaciju, koja je proteklih meseci i godina nastala između ureda gradonačelnika i njegove delegacije. Moja namera je da ovu saradnju nastavimo na isti način i sa novom opštinskom vlašću koja će se ubrzo konstituistati – dodao je ambasador.

- Za lokalnu samoupravu Kanjiže prošla godina je bila veoma teška – rekao je gradonačelnik Mihalj Bimbo. Zbog migrantske krize smo se morali suočiti sa problemima sa kakvima se naša mala zajednica još nije morala suočavati tokom čitave svoje istorije. Činili smo sve u cilju normalizacije situacije, prvenstveno imajući na umu interese ljudi koji žive ovde, a to je zahtevalo mnogo napora i ne baš malo para. I država i međunarodna štampa su odale priznanje Kanjiži govoreći kako je na dobar način i sa odgovarajućim metodama i odlukama reagovala na nastalu situaciju. Prilikom rešavanja nastalih problema, sredstva sa kojima je opštinski budžet raspolagao, nisu bila dovoljna. Normalizaciji situacije su doprinele druge ustanove i međunarodne organizacije, te je tako naša lokalna samouprava još prošle godine dobila obećanje od mađarske vlade da će pomoći naše ustanove, u cilju rešavanja novonastalih zadataka, sa 30 hiljada evra. Nakon sprovedenih javnih nabavki i posle završetka zvaničnih administrativnih zadataka, ova donacija je tek sad dobila konkretnu formu – rekao je gradonačelnik.

Mihalj Bimbo se zahvalio mađarskoj vladi u ime lokalne samouprave, za donaciju, i izrazio nadu da će mikrobus ubuduće uspešno služiti u ostvarivanju daljih ideja lokalne samouprave Kanjiže.