2024. augusztus 16., péntek

A csatlakozás után akár húszszor több pénz Szerbiának

Szerbia EU-s csatlakozása után az eddiginél 10, de akár 20-szorosát is lekérheti a számára előirányzott alapokból, ami sokkalta jobb lehetőségeket nyújt majd az ország válallatainak – jelentette ki tegnap Ondrej Beránek, az eNovation tanácsadó vállalat munkatársa és az EU-s alapok pénzügyi szakértője.

A 2021 és 2027 közötti időszakban Szerbia szinte 15–20 milliárd euróra is számíthat az európai uniós alapokból – mondta Beranek a belgrádi cseh nagykövetségen megtartott előadásán. Szerbia vezetőségének azt tanácsolja, hogy tegyen meg minden a csatlakozás érdekében, már csak azért is, hogy mielőbb rendelkezésére álljanak az uniós pénzek.

– Tény, hogy minden ország maga dönt azokról a programokról, melyek révén az uniós pénzeket lekérheti és utána költheti, de arra is figyelni kell, hogy a projektumok száma az egyszerűség kedvéért minél kisebb legyen – monda a pénzügyi szakértő.

Azt is hozzátette, függetlenül attól, hogy a csatlakozási időpont még midig bizonytalan, de már most terveket kell készíteni a 2020 utáni, vagyis a csatlakozás lehetséges időpontját követő időszakra.