2024. augusztus 16., péntek
TENISZ

Đoković 30. GS-elődöntője

Novak Đoković sokkal jobban játszott a Tomáš Berdych elleni negyeddöntőben, mint az előző meccsein, és megérdemelt háromjátszmás győzelmet aratott. Đoković ezzel 24:2-re módosította a cseh elleni mérleget, és 30. elődöntőjét harcolta ki a Grand Slam-tornákon. A Berdych elleni győzelemmel Đoković két lépésre jutott a történelmi sikertől, hisz a párizsi serleggel teljessé tehetné trófeagyűjteményét a legrangosabb tornákon.

A két lépés közüli elsőt a 22 éves és 13. kiemelt osztrák Dominic Thiem ellen kell ma megtenni. Thiem ugyanis tegnap négy játszmában, a vártnál könnyebben győzte le a 26 éves belga David Goffint. A mérkőzés a második játszma rövidítésében dőlt el, amikor a belgának esélye volt a 2:0-s vezetésre, de amikor azt kihagyta, a fiatal osztrák már megállíthatatlannak bizonyult. Đoković és Thiem kétszer játszottak, s 2014-ben Sanghajban, majd az idén Miamiban Đoković egyformán 6:3, 6:4-re győzött. Ma szorosabb csata várható, hisz Thiem salakon a legeredményesebb, ellene pedig nemcsak Đoković tényleges ereje, hanem saját tapasztalatlansága is szól, hisz most harcolta ki első elődöntőjét a nagy tornákon. A másik elődöntőben ma Andy Murray és a címvédő Stan Wawrinka játszanak, ami 16. meccsük lesz Murray 8:7-es vezetése mellett.

A női egyesben véget ért az amerikai Shelby Rogers és a bolgár Cvetana Pironkova nagy menetelése. A legjobb százon kívül rangsoroltak a negyeddöntőben jó formában levő ellenfelekkel mérkőztek meg, s az elődöntő első párját így a tehetséges spanyol Garbiñe Muguruza és a tapasztalt veterán ausztrál Sam Stosur alkotják. A negyeddöntő másik két meccsén S. WilliamsPutinceva és BacsinszkyBertens párosítás szerint játszottak.

Az ifik között nincs már versenyben sem magyar, sem pedig szerbiai. Szerdán este Olga Danilović a papírformának megfelelő vereséget szenvedte el a már tapasztaltnak is nevezhető cseh Markéta Vondroušovától, habár volt alkalma legalább a szorosabb eredményre. Tegnap előbb Valkusz Máté kapott ki váratlanul könnyen az argentin Genaro Alberto Olivieritől, majd Miomir Kecmanović és a kanadai Denis Shapovalov három játszmában csatáztak, és mint másfél hónappal ezelőtt egy floridai futures tornán, most is a csaknem egy évvel idősebb kanadai nyert.

Nagyszerűen szerepel a prostějovi challengeren a magyar Fucsovics Márton. A nyíregyházi teniszező két játszmában győzte le az első kiemelt litván Ričardas Berankist, és bejutott az elődöntőbe, amelyben vagy a cseh Adam Pavlásek, vagy a spanyol Inigo Cervantes következik. Fucsovicsnak ezek szerint a döntőbe jutásra is van esélye.

Mint ahogyan az várható is volt, a boli női tornán a 19 éves Ivana Jorović nem lett méltó vetélytársa az idősebb és több tapasztalttal rendelkező japán Nao Hibinónak. Ivana ugyan a második játszmában már jól játszott, de rövidítésben azt is elveszítette. 

PÁRIZS. – A Roland Garros negyeddöntőjében, férfiak: Đoković–Berdych 6:3, 7:5, 6:3, Murray–Gasquet 6:7, 7:6, 6:0, 6:2, Wawrinka–Ramos 6:2, 6:1, 7:6, Thiem–Goffin 4:6, 7:6, 6:4, 6:1. Nők, negyeddöntő: Stosur–Pironkova 6:4, 7:6, Muguruza–Rogers 7:5, 6:3, S. Williams–Putinceva 5:7, 6:4, 6:1, Bertens–Bacsinszky 7:5, 6:2, lányok 2. forduló: Vondroušová–Danilović 6:3, 6:3, fiúk nyolcaddöntő: Olivieri–Valkusz 6:4, 6:1, Shapovalov–Kecmanović 5:7, 6:3, 6:2.

PROSTĚJOV. – A challenger 2. fordulójában: Veselý–Tipsarević 7:6, 6:3, negyeddöntő: Fucsovics–Berankis 6:4, 7:6.

BOL. – A női torna 2. fordulójában: Hibino–Jorović 6:2, 7:6.