2024. augusztus 16., péntek

Helyreállt a vonatközlekedés Belgiumban

Most a kamionosok hirdettek útzárlatot

Bár vannak kisebb fennakadások, lényegében helyreállt a vonatközlekedés Belgiumban, ahol több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító politikája ellen. Az ország déli és délkeleti részére teljes útzárat hirdettek a közúti teherfuvarozók - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint az ország egész területén, de főleg a vallon régióban, ahol keddtől gyakorlatilag teljesen leállt a vonatközlekedés, újraindították a szerelvényeket.
Nathalie Pierard, a társaság szóvivője elmondta, hogy a főváros irányába közlekedő valamennyi vonat újra jár, és az ország fő vasútvonalain lényegében helyreállt a menetrend. Kisebb fennakadások és késések ugyanakkor előfordulhatnak.

A dél-belgiumi Tournai és a franciaországi Lille közötti vonalon viszont továbbra sem közlekednek a vonatok a sínek rozsdásadása miatt. A vasúttársaság szakemberei dolgoznak a kérdéses szakasz hibájának megoldásán.

Belgiumban múlt héten csütörtökön kezdődött vasutassztrájk a pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt.

Noha a kormány és a munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek tárgyalásai még nem fejeződtek be, a vasutassztrájk péntek éjjel 22 órakor hivatalosan befejeződött - írta a napilap.

Eközben a belga RTL televízió internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy vasárnap teljes útzárat hirdettek a kamionosok Belgium déli és keleti határszéleire. Az este tíz órakor kezdődő megmozdulás a Franciaország és Luxemburg irányába vezető autópályákat és főutakat érinti. A blokád egészen péntekig is eltarthat.

A közúti teherfuvarozók a vallon kormány április elején hozott, kilométer alapú útdíj fizetésére vonatkozó szabályozása ellen kívánnak fellépni. Thierry Leroy fuvarozási vállalkozó beszámolója szerint az új szabályozás havonta legalább 1500 euró pluszterhet ró a teherfuvarozókra, ez több mint fele egy fuvarozó kisvállalkozó bérének. A fuvarozók a szabály eltörlését akarják, vagy az abban való megegyezésre törekednének, de a vallon kormány teljesen elzárkózik a tárgyalásoktól - panaszkodott Leroy.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek indexálását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.