2024. augusztus 16., péntek

Moszkvát aggasztja, hogy Berlin szerint Oroszország biztonságpolitikai kihívást jelent

A Kremlt aggasztják azok az értesülések, amelyek szerint a német kormány biztonságpolitikájának fő vonalait lefektető dokumentum, az úgynevezett fehér könyv új kiadása szerint egyebek közt Oroszország is biztonságpolitikai kihívást jelent Németország  számára - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    A Die Welt című német lap június 4-i írása szerint a fehér könyv 2016-os, még nem véglegesített kiadásában a tíz legnagyobb biztonságpolitikai fenyegetést jelentő tényező között - így a nemzetközi terrorizmus, az ellenőrizetlen migráció és a klímaváltozás mellett -  Oroszország is szerepel, amely jelenleg nem partner, hanem vetélytárs - fogalmazott a TASZSZ orosz hírügynökség.
    A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Kölner Stadt-Anzeiger című német lapok korábban ugyancsak idéztek a készülő dokumentumból, de úgy fogalmaztak, hogy a kihívást Oroszország "agresszív" külpolitikája jelenti, amely az ukrajnai Krím félsziget bekebelezésével és a kelet-ukrajnai válsággócban erőszakos módszerekkel folytatott tevékenységével "nyíltan megkérdőjelezte" a második világháború után kialakított rendet.
    Dmitrij Peszkov közölte: sajnálatra és egyidejűleg aggodalomra ad okot az, ha ezek az értesülések megfelelnek a frissített fehér könyv tartalmának. Sajnálatra azért ad okot, mert nyilvánvalóan nem értik Oroszország álláspontját, amely nem a konfliktus, hanem ellenkezőleg, a kölcsönösen előnyös együttműködés légkörének megteremtését célozza az európai kontinensen.
    Aggodalomra pedig azért, mert az olyan álláspont, amely hibás értelmezésen és talán valamiféle helytelen információn alapul, konfrontatív cselekményekhez vezethet, nem pedig a kölcsönös bizalomhoz és együttműködéshez - fogalmazott az elnöki szóvivő.
     A német védelmi minisztérium, a külügyi tárca és a kancellária együttműködésében fejlesztett biztonságpolitikai stratégiát A fehér könyv Németország biztonságpolitikájáról és a Bundeswehr (a német hadsereg) jövőjéről 2016 című dokumentum rögzíti. Az első fehér könyv 1969-ben készült, a dokumentumot legutóbb 2006-ban frissítették.