2024. augusztus 16., péntek

A keddi előválasztásokon Hillary Clinton megszerezheti az elnökjelöltséghez szükséges számú támogatót

Kedden hat szövetségi államban tartanak előválasztásokat, de mindenki Kaliforniára figyel.

    Kaliforniában, New Jerseyben, Új-Mexikóban, Montanában és a két Dakotában (Észak- és Dél-Dakotában) tartanak kedden előválasztásokat, de mivel Kalifornia sok delegátust küld az elnökjelölt-állító konvenciókra, mindenki az Egyesült Államoknak erre a legnépesebb szövetségi államára figyel. Mivel a republikánusoknál már szinte bizonyosan eldőlt az elnökjelölt személye, a kaliforniai választások eredménye a demokraták számára fontos. A republikánus oldalon ugyanis Donald Trumpnak megvan a jelöltséghez szükséges számú küldött támogatása, de a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges döntést még a konvención kell meghozni. A demokratáknál viszont még mindig ketten vannak versenyben: Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor.
    Kedden eldőlhet, hogy Hillary Clinton lesz-e a párt elnökjelöltje. Az előrejelzések szerint a volt külügyminiszter - aki szombaton az Amerikai Virgin-szigeteken, vasárnap pedig Puerto Ricóban is megnyerte az előválasztást -  ha nem is nagyon nagy arányban, de valószínűleg győz majd Kaliforniában és New Jerseyben is, s  ezzel megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges számú küldött támogatását.
    A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 2383 delegátus szükséges.
    A hétfői felmérések Clinton előnyét mutatják, igaz, Kaliforniában kisebb arányban, mint New Jerseyben. Kaliforniában a volt külügyminiszter 49/47 arányban vezet Bernie Sanders előtt, New Jerseyben azonban jóval nagyobb a támogatottsága: a keleti parti szövetségi államban a szavazók 61 százaléka dönt várhatóan Clinton mellett, s a közvélemény-kutatások 34 százalékos támogatottságot jeleznek Sanders szenátornak. Bernie Sanders nem hajlandó visszalépni s támogatói is kitartanak mellette.   A CBS televízió által készíttetett felmérés szerint minden  hatodik Sanders-támogató azt szeretné, hogy a szenátor ne szálljon ki a versenyből, sőt, az elnökjelölt-állító konvención győzze meg a szuperdelegátusokat, hogy mellé álljanak és ne Clintont támogassák. Egy másik felmérés szerint viszont a demokrata szavazók 71 százaléka azt szeretné, ha Sanders beállna Hillary Clinton mögé és a konvencióra a párt már egységesen a volt külügyminisztert támogatná.
    Mind a hat szövetségi államban - de kivált Kaliforniában - nagy részvételre számítanak az elemzők.