2024. augusztus 16., péntek
VÍZILABDA

Negyedszer bajnok a Jug

Látványos sorozattal nyerte meg a vízilabda Bajnokok Ligája budapesti hatos döntőjét a dubrovniki Jug együttese, és a klubtörténelem során negyedízben szerezte meg a klubok számára felajánlott legértékesebb európai trófeát. A Jug a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában három nap alatt sorrendben a vendéglátó Egert, a címvédő Pro Reccót és az idei sorozatban a döntőig veretlen Olimpiakoszt győzte le, a diadal értékét pedig növeli, hogy a dubrovnikiak először nyertek idegenben, hisz eddigi három serlegüket – a legutóbbit pontosan tíz évvel ezelőtt nyerték – hazai medencében kivívott győzelmek után vehették át.

A Jug csütörtökön szoros csatában, a jobb hajrával nyert az Eger ellen, pénteken egyenrangú ellenfele volt a címvédőnek, majd ötösökkel vívta ki a döntő jogát, szombaton este pedig a 2002-ben éppen Budapesten bajnokká lett Olimpiakoszt múlták felül egy gólszegény meccsen, amelynek hősei a horvát kapusok voltak. A görög gárda hálóját ugyanis a horvát válogatott Josip Pavić védi, ezúttal azonban Marko Bijač volt a sikeresebb. A Jug hálóőre a döntőben 17 lövésből 13-at hárított, míg Pavić 4:4 után éppenséggel semmit sem tehetett az addig eredménytelen MaroJoković és Xavi García sorsdöntő lövéseivel szemben. Ennek is megfelelően Bijač kapta a hatos döntő legjobb kapuvédőjének kijáró különdíjat, a legjobb mezőnyjátékosnak a dubrovniki színekben szereplő spanyol Felipe Perronét nyilvánították, a Bajnokok Ligája legeredményesebbje a vigaszbronzot szerző Szolnok csapatának sztárja, Varga Dénes lett, aki a csoportküzdelmek során 28, a hatos döntőben pedig 5 alkalommal volt eredményes.

A budapesti zárótorna nagy vesztese az olasz Pro Recco, amely kimondott esélyesként érkezett, végül pedig még a dobogóra sem állhatott fel. Az olasz sztárcsapatban nem jeleskedtek a szerbiai légiósok – az elődöntőben csak Filipović talált be, Mandić, Prlainović és Pijetlović egyszer sem, a bronzmeccsen pedig négyen 17 lövésből csak ötöt dobtak –, és az is nagy hátránynak bizonyult, hogy nem lehetett a csapattal a hírneves Stefano Tempesti kapus, aki szemsérülés miatt van kényszerpihenőn.

A budapesti hatos döntőn, 40 évesen búcsúzott az aktív játéktól Biros Péter, akiháromszoros olimpiai bajnok, egy-egy vb-t és Eb-t, valamint nyolc magyar, a Becsével egy szerbiai és egy máltai bajnokságot is nyert. A hatos döntőben az Eger mindkét meccsén egy-egy gólt dobott.

A sportág következő rangos rendezvénye a világliga nyolcas döntője lesz, amelyet június 21-e és 26-a között rendeznek meg Kínában, időközben pedig a válogatottak kezdik meg a felkészülést a riói olimpiára.

Bajnokok Ligája, az 5. helyért: Barceloneta–Eger 10:6 (2:2, 3:2, 3:0, 2:2), elődöntő: Olimpiakosz–Szolnok 8:7 (2:4, 1:1, 2:1, 3:1), Jug–Pro Recco 15:14 – ötösökkel (3:1, 1:3, 4:2, 2:4 – 5:4), a 3. helyért: Szolnok–Pro Recco 11:7 (3:1, 1:2, 4:2, 3:2), döntő: Jug–Olimpiakosz 6:4 (1:1, 2:1, 1:1, 2:1).