2024. augusztus 15., csütörtök

„A DB felelős Ćuruvija meggyilkolásáért”

Újabb tanút hallgattak ki a Dnevni telegraf és az Evropljanin lapok tulajdonosának meggyilkolásával vádolt személyek elleni eljárásban

A Slavko Ćuruvija meggyilkolásával terhelt személyek ellen folytatott büntetőeljárásban tegnap Slaviša Softićot, a belgrádi rendőrség harmadik számú részlegének volt munkatársát hallgatták ki tanúként. Softić véleménye szerint a Dnevni telegraf és az Evropljanin lapok tulajdonosának meggyilkolásában kulcsszerepe volt az Állambiztonságnak, vagy valamelyik egységének.

Talán az Állambiztonság kilences számú részlege követhette el. Azok, akik a helyszínen voltak. Nem állítom, hogy biztosan a kilences részleg, nem tudok pontos lenni, ezt csak akkori munkám és szakmai felkészültségem alapján állapítottam meg. Már maga Ćuruvija követése is utaló jel volt. A Szablya akció során részt vettem a vádlottak, Radonjić, Romić és Kurak kihallgatásában. Őket a „Ćuran” akta nyilvánosságra hozása után tartóztatták le. Nem én döntöttem arról, hogy szabadon engedjük őket, akkor feltehetőleg nem volt elegendő bizonyíték ellenük. Azt, hogy Ćuruviját követték, csak a Ćuran akta közzététele után tudtam meg – mondta a tanú.

Slavko Ćuruvija meggyilkolásával Radomir Markovićot, az Állambiztonság (DB) volt vezetőjét, Milan Radonjićot, a DB belgrádi központjának volt vezetőjét, Ratko Romićot, a DB valamikori operatív munkatársát, valamint Miroslav Kurakot – aki szökésben van, és állítólag Tanzániában tartózkodik, így ellene távollétében folyik eljárás –, a DP különleges biztonsági egységének volt munkatársát terhelik. A vád aljas szándékból elkövetett gyilkosság. Markovićot a gyilkosságra való felbujtással, a többi három vádlottat pedig tettestársként elkövetett gyilkosság bűntettével vádolják. A vádlottakat 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Mint ismeretes, Ćuruviját 1999. április 11-én, húsvétvasárnap, a NATO-légicsapások idején gyilkolták meg lakótömbjének bejárata előtt. Az újságíróra tizennyolc lövést adtak le. Az újságíró akkori élettársát, Branka Prpát egy pisztoly markolatával ütötték le. A belgrádi sajtó már több alkalommal is arról cikkezett, hogy az ellenzéki újságíró likvidálását Mira Marković, Slobodan Milošević felesége rendelte el.