2024. szeptember 29., vasárnap

Az EU két évvel meghosszabbítja a koszovói misszió mandátumát

Meghosszabbítják az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának a mandátumát, így az EULEX 2018. június 14-ig láthatja el feladatát - jelentette be kedden az Európai Unió Tanácsa.

A tanácsi közleményben arról számoltak be, hogy 63,6 millió eurós költségvetési keretet állapítottak meg a koszovói EU-küldetés céljaira.

A misszió költségvetése 2016. december 14-ig 34,5 millió euró lesz, míg a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság létrehozására 29,1 millió eurót fordítanak a következő egy évben.

A jogállamiság megteremtésének segítésére kialakított misszióban jelenleg mintegy 1400 koszovói és külföldi megbízott teljesít szolgálatot, akiknek az a feladatuk, hogy gondoskodjanak a függetlenedés folyamatának a jogállami keretben tartásáról, illetve ellenőrizzék a politikai demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az unió 28 tagállama közül öt - Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - továbbra sem ismeri el a Szerbiától elszakadt Koszovót független államnak, így a misszió feladatkörének kijelölésekor kínosan kellett ügyelni a "státussemlegességre".