2024. augusztus 15., csütörtök

Feltételt szabott a parlament a TTIP és a CETA elfogadása elé

Sikerélménynek tartja határozata elfogadását a távozó Schiffer András

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés az LMP-s Schiffer András által benyújtott, az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A parlament 178 igen, 2 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett hozta meg a döntést.

Schiffer András (Fotó: MTI)

Schiffer András (Fotó: MTI)

A határozat elfogadásával az Országgyűlés arra kérte a kormányt, hogy ne támogassa olyan szabad kereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz. A parlament azt is kéri a kormánytól, hogy azt az álláspontot képviselje: csak akkor lépjen hatályba az Európai Unió és Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA), az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között létrehozandó Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), valamint a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül létrehozandó Szolgáltatáskereskedelmi Megállapodás (TiSA), ha az EU valamennyi tagállama ratifikálta azokat.

A mandátumáról lemondó Schiffer András, az LMP lemondott társelnöke tegnap tartotta utolsó parlamenti felszólalását és utolsó sajtótájékoztatóját.

A lemondó képviselő Utolsó felszólalás című felszólalásában arról beszélt, hogy a globális nagyvállalatok foglyul ejtik a demokráciát, hogy a profit mindenütt előzze az embert és a természet érdekeit. Szerinte ebben a helyzetben Magyarország számára a cél a szélsőséges függőségének csökkentése. A távozó frakcióvezető szerint szembe kell nézni a máig feltáratlan kommunista múlttal. Mint mondta, a politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, a politika nem szólhat a 20. századi sérelmekről, nem szólhat a fasisztázásról és kommunistázásról, nem szólhat orbánozásról, a gyurcsányozásról, hanem a 21. századi Magyarországról kell szólnia.

Utolsó képviselőként tartott sajtótájékoztatóján sikerélménynek nevezte Schiffer András, az LMP távozó frakcióvezetője azon általa kezdeményezett határozati javaslat elfogadását, amely alapján Magyarország nem fogadja el, hogy az egyes szabad kereskedelmi egyezmények a nemzeti parlamentek beleegyezése nélkül akár ideiglenesen is hatályba lépjenek.

A politikus hétfői sajtótájékoztatóján európai jelentőségűnek értékelte az országgyűlési határozatot. Annak értelmében ugyanis a kormánynak vétót kell emelnie, mind az Egyesült Államok és az unió között tárgyalások alatt álló, mind a Kanada és az Európai Unió között megkötendő egyezmények, illetve a szolgáltatáskereskedelmi egyezmény ellen abban az esetben, ha azok visszalépést jelentenének Európa számára bizonyos kérdésekben.

Ide sorolta a környezet- és egészségvédelmet, a fogyasztóvédelmet, a munkajog, valamint az emberi jogok garanciáit. Az is alapot ad egy egyezmény elutasítására, ha az antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmazna – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy az előterjesztését megszavazó politikai erők uniós vagy miniszteri szinten támogatják a szabad kereskedelmi egyezményeket, úgy felelt: ennek ellenére az Országgyűlés határozata kötelezi a kormányt.

Schiffer András kifogásolta ugyanakkor, hogy a kormánypártok tizenkettedik alkalommal sem vették tárgysorozatba az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát, szerinte ez azt jelenti, hogy „a Fidesz nem kíván tárgyalni az aktanyilvánosságról”.

A politikus, aki augusztus 31-ével adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát, társelnöki pozíciójáról pedig június 1-jén távozott, politikai tevékenységét úgy értékelte: talán be tudtuk mutatni az elmúlt években, hogy a politika alapvetően hazaszeretetről és elvhűségről szól, és nem lehet megélhetési vagy meggazdagodási kérdés.