2024. július 3., szerda

A britek maradnak, Trump mehet

A mumusok állítólag döntöttek az USA új elnökéről és az EU jövőjéről

„Döntés” születhetett arról, ki legyen az Egyesült Államok új elnöke, az ENSZ új főtitkára, és persze arról is, hogy mi legyen a közelgő brit uniós népszavazás eredménye. A különös „siker” állítólag a Bilderberg csoport hét végén Drezdában befejeződött éves tanácskozásának érdeme.

A bombasztikus hírrel csak egy baj van: hivatalosan ilyet senki nem közölt sem a találkozó ideje alatt, sem utána. A korábbi összejöveteleken elhangzottakat sem kötötték senkinek az orrára, ami miatt az illusztris társaság gyorsan az összeesküvés-elméletek főszereplőjévé, egyszersmind globális mumussá vált. Annak ellenére, hogy a világon naponta több tízezer titkos megbeszélést tartanak fontos emberek: nagyhatalmú politikusok, gazdasági vezetők, kémfőnökök, multinacionális cégek irányítói és mások.

Az 1954-ben alakul csoport alighanem azzal vált a Föld kiemelten fontos ügyeit állítólag a háttérből befolyásoló, intéző titokzatos hatalmak szinonimájává, hogy időközben a legbefolyásosabb zártkörű társasággá nőtte ki magát. Munkájában, illetve éves találkozóin a politikai, gazdasági, tudományos, tömegtájékoztatási és üzleti-pénzügyi élet, valamint a NATO és a nyugati titkosszolgálatok meghatározó személyiségei vesznek részt tagként vagy meghívottként.

A társaság azonban állítja: összejövetelein nem születnek semmilyen döntések. Igaz, jegyzőkönyvek és egyéb feljegyzések, összefoglalók sem. A résztvevők kötetlenül és bizalmasan diskurálnak a világ dolgairól, elsősorban időszerű politikai, gazdasági-pénzügyi és társadalmi ügyekről.

A napirendre vett jelentősebb témáikról olykor a közvéleményt is tájékoztatják, de a beszélgetések tartalma nem nyilvános. Sőt tilos bármit közzétenni az elhangozottakról.

Bár közleményük szerint nem dolgoznak ki politikai állásfoglalásokat, titkossága miatt mégis minden Bilderberg-konferencia az egyik leginkább bírált nemzetközi esemény.

A drezdai Taschenbergpalais Kempinski szállodában megtartott minapi találkozó fő témáit azonban előzetesen ismertették a kívülállókkal. Eszerint a háromnapos fórumra – húsz országból – érkezett mintegy 130 vendég, közöttük több prominens politikus, informális megbeszélést tartott a legfontosabb globális ügyekről. Tárgyaltak Kínáról, Oroszországról, a Közel-Keletről, az USA politikai, gazdasági és költségvetési helyzetéről, Európa egységéről, az ókontinesre nehezedő migrációs nyomásról, a térség gazdasági növekedésének kilátásairól, a reformokról, az informatikai biztonságról, a technológiai innovációról, valamint az energiaellátással és a nyersanyagárakkal kapcsolatos bizonytalanságokról. A Bilderberg honlapja ehhez még hozzáfűzte: a résztvevők elősegítették „az Európa és Észak-Amerika közötti párbeszédet”.

A hagyományokhoz híven újságírókat ezúttal sem engedtek be az eszmecserére, sőt a média képviselői a helyszínt sem közelíthették meg. Mindazonáltal a helyi sajtó arról számolt be, hogy a konferencián fontos döntések születhettek. Állítólag rábólintottak arra, hogy a dél-koreai Ban Ki Munt, akinek második ötéves mandátuma az év végén jár le, a bolgár Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke váltsa az ENSZ főtitkári tisztségében. A politikusnő jelen volt a június 9-e és 12-e között tartott fórumon, de Brüsszel ezt elhallgatta.

Az amerikai republikánusok elnökjelöltjének a sorsa viszont „megpecsételődött”. Ha hinni lehet a – ki tudja hogyan – megszerzett információnak, Drezdában a bilderbergesek eldöntötték: Donald Trump nem lehet az USA elnöke. Állítólag abban is egyetértettek, hogy a Brexitre semmi szükség, Nagy-Britanniának továbbra is – azaz a június 23-ai referendum után – az EU-ban a helye.