2024. szeptember 29., vasárnap

Pojačana kontrola na maloj maturi

U sredu počinju ispiti iz maternjeg jezika

Ministarstvo organizuje posebne komisije u više osnovnih škola Srbije za praćenje male mature, kako bi se povećala kontrola. Regularnost ispitnog procesa pratiće se u onim školama za koje, kako u ministarstvu kažu, postoji osnovana sumnja da postoje neregularnosti. Najmanje škola u kojima postoji potreba za posebnim komisijama je u Vojvodnini. Zamenik ministra za obrazovanje, Snežana Marković, je naglasila da će u nekoliko desetina škola inspektori pratiti ceo proces od otvaranja kapije škole pa sve do njenog zatvaranja.

Biće pojačana kontrola i stizanja testova male mature u škole: put testova će pratiti policija, a policije će biti i ispred Zavoda za izradu novčanica, gde se testovi štampaju, dok će BIA dežurati unutra. Testovi i ove godine stižu u zatvorenim sigurnosnim paketima koji će se otvarati pred đacima.

Ove mere su potrebne zbog krađe koja se desila 2013. godine, a da se tako nešto ne bi dogodilo. Kao što je poznato, tada je jedan radnik štamparije izneo testove iz matematike i srpskog jezika i prodavao ih. Sa druge strane pojačana je kontrola potrebna i zbog toga što su se, na osnovu analize rezultata poslednjih godina, u više škola dešavale nepravilnosti, kao što, na primer, pojedini profesori, koji su nadgledali svoje učenike, „nisu čuli“ došaptavanje, „nisu primetili“ prepisivanje, a poneki su čak i prilikom popunjavanja testova pomagali učenicima ili su davali vuše bodova da bi njihovi đaci imali što bolje šanse prilikom upisa u srednju školu. Takve stvari se naravno, ne bi smele dešavati ni u jednoj školi, na šta je ukazao i ministar obrazovanja Srđan Verbić.

Učenici će malu maturu polagati tri dana uzastopno. U sredu, 15. juna će se polagati pismeni iz maternjeg jezika, u četvrtak iz matematike, a kombinovani test će se popunjavati u petak, od 9 do 11 časova.

Preliminarni rezultati će biti poznati 19-og, a krajnji 24. juna. Spisak želja učenici mogu popuniti 25. i 26. juna. Rang-liste će biti poznate 4. jula. U prvom krugu upis se vrši 5. i 6. jula.