2024. augusztus 15., csütörtök

Milliós csalás Nagy-Britanniában

Jórészt szerbekből álló bűnbandát leplezett le a londoni rendőrség

Egy olasz és négy Nottinghamből származó szerb alkotta azt a bűnbandát, akik csalással több milliós nyereségre tettek szert, emiatt pedig összesen 22 év börtönbüntetésre ítélték őket. A csalások értéke 8 millió euró. Ebből a csalók elismertek egy 420.000 font értékű tranzakciót Bristolban és egy 200.000 font értékű csalást Leeds városában – adta hírül a The Guardian brit napilapra hivatkozva a B92 hírportál.

Az ügyes csalók gondosan kitervezett módszerekkel arra használták fel a különböző nyereményjátékokból szerzett pénzt, hogy drága ékszerekért és gyémántokért fizessenek. A fizetés során hamis bankjegyeket rejtettek valós bankjegyek közé, amelyekkel még a tapasztalt, közismert személyekkel dolgozó kereskedőket is sikerült becsapniuk. A különböző csalásokból szerzett legnagyobb nyereségük 6,1 millió font értékű volt.

A bűnbanda vezetője, Gianni Akamo a bűncselekmények alkalmával ékszerszakértőként mutatkozott be. Rajta kívül a bűnbandát alkották társai: Dušica Nikolić (45), Dragoslav Đorđević (44) és a brit média szerint Dragoslav fiai, Giuliano Nikolić (26) és Bruno Nikolić (27), akik mind Nottinghamben élnek.

A bűntetőjogi eljárás folyamán a bíróság részletesen ismertette azt, hogy hogyan csapták be a vádlottak a tapasztalt kereskedőket. A bűnbanda tagjai a már említett hamis bankjegyek gyors cseréjére alapozott a pénzátutalásoknál. A csapatot 2014 végén tartóztatták le nottinghami lakásukban, ahol a rajtaütés során különböző ékszereket találtak virágcserepekbe rejtve, valamint 150.000 font értékű különböző valutát és sok hamis bankjegyet. A bírósági eljárás végén Gianni Akamot 6 évre ítélték, Dušica Nikolićra 2,5 év börtönbüntetés vár, míg Giuliano Nikolićra 4 év és 4 hónap, Bruno Nikolićra pedig 22 hónap. Dragoslav Đorđević esetében nyilvánosságra hozták, hogy Szerbiában született és nottinghami tartózkodási engedéllyel rendelkezik, őt 7 év és 4 hónapra ítélték el, mert beismert egy 250.000 font értékű ékszerrablást.