2024. július 1., hétfő

Nem ismerte fel az elítéltet

A Taton-ügy újratárgyalásakor a védett tanú arcát elhomályosították, hangját megváltoztatták

A Belgrádi Felső Bíróság kizárta a nyilvánosságot Đorđe Prelić, a Partizan Sportklub szurkolóinak vezetője ügyében folytatott tárgyalásról, amikor is egy védett tanú meghallgatására került sor. A Brice Taton francia futballszurkoló meggyilkolása kapcsán folytatott bírósági tárgyalásra tegnap két védett tanút idéztek be, de csak egyikük jelent meg.

A végzetes verekedés Belgrád központjában, az Obilić körkoszorúnál történt, közvetlenül a Partizan és a francia Toulouse labdarúgóklub mérkőzése előtt 2009. szeptember 17-én. A belvárosi verekedés során Brice Taton olyan sérüléseket kapott, hogy szeptember 29-én a fővárosi klinikai központban belehalt.

Akkor gyilkosság miatt a Belgrádi Felső Bíróság több szurkolót is börtönbüntetésre ítélt. Néhány szurkoló már letöltötte a kiszabott büntetését, Đorđe Prelić azonban a társaival szökésben volt. Prelić a tragikus eset után, miután Belgrád központjában a Partizan Sportklub szurkolói megtámadták azokat a szurkolókat, akik a francia labdarúgók bátorítására érkeztek a fővárosba, elmenekült Szerbiából. Többéves rejtőzködés után 2013 februárjában tartóztatták le Barcelona közelében. A spanyol hatóságok tavaly júniusban adták át a férfit Szerbiának.

Távollétében a bíróság 2011-ben első fokon 35 év börtönbüntetésre ítélte. Később a Fellebbviteli Bíróság módosította az ítéletet, a büntetést 15 év letöltendő börtönbüntetésre csökkentette. Prelić spanyolországi kiadatása óta tagadja a bűnösségét, mondván, hogy nem vett részt a verekedésben, és kérte, tárgyalják újra az ügyét. A Belgrádi Felső Bíróság 2015 júniusában jóváhagyta az eset újratárgyalását, s ezzel felfüggesztette a börtönbüntetés letöltésének a kötelezettségét, majd az újbóli szökéstől tartva előzetes börtönbüntetést rendelt el a tárgyalás idejére. Az újratárgyalás decemberben kezdődött.

A tegnapi meghallgatás során Maja Trkulja, Prelić ügyvédje kérte a nyilvánosság kizárását a tárgyalásról, hogy a védett tanút a bírósági tárgyalóteremben tudják kihallgatni, ne pedig egy másik teremből, attól tartott ugyanis az ügyvéd, hogy esetleg „valaki súghat a tanúnak, mit mondjon”. Goran Rašić ügyész ellenezte a védelemnek ezt az utóbbi kérelmét, mondván, hogy a védett tanú nem érzi magát biztonságban. A bíróság így kizárta ugyan a tárgyalás menetéből a nyilvánosságot, de elrendelte a tanú arcának elhomályosítását, illetve hangjának a megváltóztatását is.

A meghallgatásra a bíróság két védett tanút, illetve további tanúkat idézett be, de az adott védett tanún kívül a többi 6 nem tett eleget az idézésnek, köztük Aleksandar Aleksić ügyvéd sem jelent meg, akinek Svetlana Bubanj tanú korábban tett vallomását kellett volna cáfolnia. A másik védett tanút pedig nem sikerült a bíróságnak elérnie, mert a bíróság számára ismeretlen címen tartózkodik Montenegró területén.

Slobodan Ružić, a Taton család ügyvédje a tárgyalást követően a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, a védett tanú tartotta magát a korábban tett kijelentéseihez, de nem ismerte fel Đorđe Prelićet a tárgyalóteremben, és nem is azonosította őt a verekedés résztvevőinek egyikeként.

A fiatal francia férfi halálának ügyében csak Prelić szerepét tárgyalják újra, habár feltehetően Dejan Puzigaća esetében is újratárgyalás várható. Puzigaća is szökésben volt, őt szeptember közepén tartóztatták le Athénban, és ez év áprilisának közepén adták ki Szerbiának. Ez után a Felső Bíróság kihallgatta, majd a mitrovicai börtönben helyezték el. Őt távollétében a bíróság 32 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, de a Fellebbviteli Bíróság Puzigaća esetében is csökkentette az ítéletet, így jogerősen 14 év börtönbüntetés várja.

A meghallgatást július 1-jén folytatják, délelőtt 10 órakor.