2024. augusztus 15., csütörtök
Szíria

Az ellenzék szerint az ENSZ megadta magát a rezsimnek

Azzal vádolta meg az ENSZ-t szerdán ötvenöt szíriai ellenzéki csoportosulás, hogy megadta magát a damaszkuszi kormánynak a segélyek célba juttatásának kérdésében.
A világszervezet szíriai humanitárius koordinátora, Jaakub al-Helu egy szerdai bejrúti sajtótájékoztatón azt válaszolta a vádakra, hogy "öngyilkossággal" érne fel a segélyszállító konvojok felhatalmazás nélküli útnak engedése.
Az ellenzéki szervezetek ötvenoldalas jelentésükben keményen bírálták a szemükben tehetetlen, csatározásokba belefáradt ENSZ-t.
A világszervezet, illetve más segélyszervezetek jelenlegi és egykori munkatársaival készült interjúkon alapuló jelentés szerint a "pártatlanságát, függetlenségét és semlegességét vesztett" ENSZ szíriai tevékenysége "sérti a humanitárius alapelveket és csak fokozza a konfliktust".
"Az ENSZ rendszerint hibás válaszokat ad a felmerülő problémákra" - figyelmeztettek. "Ahelyett, hogy a lakosság szükségleteire alapozná tevékenységeit, létrehozott egy egymillió dolláros programot, amelyből nagyrészt a rezsim profitál" - állította Roger Hearn, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) szíriai részlegének egykori vezetője.
A jelentés szerint 2016 áprilisában az élelmiszer-szállítmányok 88 százaléka a rezsim által ellenőrzött területeken kötött ki. Eközben több százezer civil alig jut élelemhez vagy orvosi ellátáshoz a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt településeken.
Damaszkusz engedély nélkül nem ereszti be a konfliktusövezetekbe az ENSZ és a segélyszervezetek szállítmányait. Ez viszont egy négylépéses, viszonylag hosszadalmas folyamat, amelynek sokszor elutasítás a vége - kifogásolták a szervezetek.