2024. július 3., szerda
LABDARÚGÁS – A CSOPORT

Svájc már a nyolcaddöntő felé kacsingat

A svájciak történetük során először juthatnak tovább Európa-bajnokságon a csoportkörből, ám a franciák ellen nagyon masszív futballt játszó románokkal vélhetőleg nem lesz könnyű dolguk.

Vladimir Petković szövetségi kapitánynak sérülés és eltiltás sem nehezíti a dolgát, így várhatóan az albánok elleni kezdőcsapat fut majd ki ma a pályára.

A másik oldalon ugyanakkor Anghel Iordănescu már a franciákkal vívott csata után utalt arra, több ponton is változtathat majd erre a mérkőzésre. Azt hangsúlyozta, hogy futballistái nagyon kifutották magukat, és a hajrában kapott gól megviselte őket, nehéz dolga lesz pszichikailag felrázni őket. Az egyik változtatás vélhetőleg a bal oldali védő posztján lesz: a 35 esztendős Razvan Rat helyett a mindössze 22 éves Steliano Filip lehet a kezdő, aki gyorsabb, mint Rat, így nagyobb sikerrel veheti fel a harcot a svájciak egyik legjobbjával, Xherdan Shaqirivel.

A svájciak nem becsülik le a románokat, de miért is tennék, hiszen a nyitómérkőzésen Románia kemény ellenállást tanúsított a házigazda franciákkal szemben. Yann Sommer, a mönchengladbachi Borussia kapusa nyilatkozatában a román védelmet emelte ki:

Nagyon jó hátsó soruk van, s a franciáknak is jócskán meggyűlt a bajuk velük. Nehéz mérkőzésre számítok. Az albánok elleni teljesítményemmel elégedett vagyok, de Romániával szemben is jó eredményt kell elérnünk, s éppen ezért nem is szeretnék foglalkozni az első találkozóval, hanem inkább előretekintenék. Nem elég az egy pont a biztos továbbjutáshoz. Mindig a győzelem a célunk, s teljesen mindegy, hogy ki az ellenfelünk.”

Románia a nyitómeccsen elszenvedett 2:1-es vereség miatt nehezebb helyzetben van, mint a svájciak, mivel nekik egy újabb vereség szinte biztos, hogy azt jelentené, nem jutnak tovább a csoportból. Nicolae Stanciu szerint a svájci és a román együttes hasonló játékerőt képvisel. A játékos, aki a franciák ellen 11-est harcolt ki csapatának, a sajtótájékoztatón arra kérte a média képviselőit, hogy a jövőben ne hasonlítsák őt össze Gheorghe Hagival, valamint Adrian Mutuval, mivel a román labdarúgás két meghatározó alakja nagyon sokat elért a fociban, s ahhoz, hogy ezt valaki utánuk csinálja, sok idő kell.

Mindenki arról beszél, hogy a franciák nem játszottak jól az első mérkőzésen, de senki nem említi, mi hogyan fociztunk. Pedig ez is fontos, ugyanis a mi teljesítményünk is kellett ahhoz, hogy ne az ő akaratuk érvényesüljön, ne tudják a saját játékukat ránk erőltetni.”

A két csapat eddig 12 alkalommal mérkőzött meg egymással, és ezeken a találkozókon két döntetlen mellett öt-öt svájci és román siker született. Az 1994-es világbajnokságon Svájc 4:1-re győzte le Romániát: a mérkőzés érdekessége, hogy akkor is Anghel Iordănescu ült a román válogatott kispadján… Habár a svájciak és a románok is szeretnék begyűjteni a három pontot, az egy-egy ponttal sem lehetne elégedetlen egyik fél sem, hiszen Svájc ezzel karnyújtásnyira kerülne a továbbjutáshoz, míg a románok, ha az utolsó mérkőzésükön legyőzik az albánokat, négy ponttal nagyon valószínű, hogy – akár csoportmásodikként vagy -harmadikként – ott lesznek a legjobb tizenhat között.

Románia–Svájc (A csoport)

Helyszín: Párizs, Parc des Princes (47 294 néző).

Időpont: 18 óra (RTS2, M4, HRT2).

Játékvezető: Szergej Karaszev (Oroszország).

A várható kezdőcsapatok, Románia: Tătăruşanu, Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Filip, Stanciu, Hoban, Pintilii, Popa, Andone, Stancu.

Svájc: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez, Behrami, G. Xhaka, Dzemaili, Shaqiri, Seferović, Mehmedi.