2024. augusztus 14., szerda

Kihelyezett konzuli nap Temerinben

128-an igényeltek egyszerűsített eljárással magyar állampolgárságot

Sokadszor tartott kedden kihelyezett konzuli fogadónapot Temerinben, a CMH-irodában Magyarország szabadkai főkonzulátusa, helyben vették át az egyszerűsített eljárással magyar állampolgárságot igénylőktől az okmányokat.

A CMH-irodában időrendi beosztás szerint fogadták az ügyintézők az egyszerűsített eljárással magyar állampolgárságot igénylőket (Góbor Béla felvétele)

A CMH-irodában időrendi beosztás szerint fogadták az ügyintézők az egyszerűsített eljárással magyar állampolgárságot igénylőket (Góbor Béla felvétele)

Dr. Plank Zoltán konzul elmondta, hogy évente 3-4-szer járnak Temerinben. Most öt ügyintézővel jöttek, és nem utoljára. A nyáron sehol nem tartanak fogadónapot, június 28-án lesz az utolsó, és utána szeptember 6-án kezdik újra. November közepéig valahol minden héten lesz konzuli fogadónap, de a kérelmeket a főkonzulátuson a nyár folyamán is fogadják, és ellátják az adminisztratív feladatokat. A beosztás szerint október 18-án jönnek ismét Temerinbe. Most 128-an jelentkeztek, hogy átadják a magyar állampolgárság iránti kérelmüket.

– A követelmények nem változtak: a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy felmenői magyar állampolgársággal rendelkeztek, és igazolniuk kell, hogy közepes szinten (nem piacin) beszélik a magyar nyelvet, illetve hogy Magyarországon önállóan tudják intézni ügyeiket a hatóságok előtt. Miután már öt és fél éve lehet egyszerűsített eljárással magyar állampolgárságot kérni, aki akarta, igazán megtanulhatott magyarul. Hoztam ki 12 magyar útlevelet is, hogy a kérelmezőknek ne kelljen csak ezért Szabadkára utazniuk. Máskor is szívesen kihozzuk a fogadónapokra, ha elkészültek, és van rá igény.

– Elektronikus személyi igazolványt egyelőre a főkonzulátuson még nem lehet kérni, mivel nincs meg a kiállításához szükséges technikai felszerelés. Csak Magyarországon, a kormányablakoknál és az okmányirodákban igényelhető. Nem kell hozzá magyarországi lakcím, ingyenes, ugyanakkor magyar úti okmánynak minősül, és az unió minden országába be lehet vele utazni – mondta a konzul.