2024. május 1., szerda

A kenyércsata küszöbén

A zentai Žitoprometban hetvenezer tonna búzára számítanak – A gabona ára a minőségtől és a termésmennyiségtől függ

Mintegy tíz nap, legfeljebb két hét maradt hátra a búza betakarításának a kezdetéig. A zentai Žitopromet Rt. az egyik legnagyobb gabonafelvásárló és -feldolgozó üzem Szerbiában. A malom, a tésztagyár és a pékség szükségleteire évente megközelítőleg 60 000 tonna búzát vásárol fel a termelőktől. Az ezen felüli mennyiséget is átveszi a termelőktől raktározásra, készpénzkifizetésre vagy árucsere formájában. A cég vezetője, Predrag Đurović kérésünkre elmondta:

Hetvenezer tonna búza átvételére készültek föl (Fodor István felvétele)

Hetvenezer tonna búza átvételére készültek föl (Fodor István felvétele)

– Megtettük a szükséges előkészületeket a búzatermés zavartalan és gyors átvételére és biztonságos raktározására. A mezőgazdasági szakemberek véleménye szerint az idei búza hozama elérheti az öt tonnát hektáronként, ami jónak számít. A korábbi évekhez hasonlóan idén is több mint 70 000 tonna búza átvételére készültünk fel. A termést a két zentai és a törökkanizsai silóban, valamint a partnerszövetkezetek raktáraiban helyezzük biztonságba kezdte Predrag Đurović, majd így folytatta:

– A búzatermelők mintegy fele már aratáskor kéri a gabona kifizetését, amire a bankoktól ötmillió euró értékű dinárhitelt biztosítottunk. A termés másik felét raktározásra adják át, és később döntenek az eladásáról. A tavalyi termésű búza ára a terménytőzsdén jelen pillanatban 17,5 dinár plusz áfa. Szokatlan, hogy az aratás közeledtével drágult meg a gabona, holott ilyenkor lefelé szokott menni az ára. A malom számára nem kedvező a drágább búza, mivel a liszt nagykereskedelmi ára nem módosult, maradt 21 dináron. Az új búza ára mindaddig nem lesz ismert, amíg nem tudjuk biztosra, milyen a termés minősége, és mekkorák a hozamok. Az aratás első két hetében kialakulhat a felvásárlási ár, amit nagyban befolyásol a gabonaexport mértéke. Szerbiában mintegy 600 000 hektár búza vár betakarításra, az említett öttonnás hozammal számolva 3 millió tonna búza várható, ami az 1,2 millió tonnát kitevő hazai szükségleteknek több mint a kétszerese. A hazai piacon túlkínálat jelentkezik, ami lenyomja az árat, különösen akkor, ha valami miatt fennakadások lesznek a kivitelben – mondta, majd hozzátette:

– A korábbi együttműködő partnereink, a kis- és nagytermelők egyaránt idén is gyors és korrekt kifizetésre számíthatnak. A Žitopromet a korábbi évek gyakorlatát folytatva napi áron számolja el és fizeti ki a termelőknek a búza árát – hangsúlyozta az igazgató.