2024. május 3., péntek

Gipszvilág

Találékonyságról, kreativitásról a zentai Ciganović Emina gipszfigura készítővel

Minden ember saját sorsának a kovácsa – vallja a zentai Ciganović Emina, aki egy hobbinak indult foglalatosságból teremtett magának vállalkozást, megélhetést. A kétgyermekes anyuka tíz éve készít gipszből különféle tárgyakat, főleg hűtőmágneseket, esküvői köszönőajándékokat, pálcás díszeket, szalvétagyűrűket, fali dekorációkat. Garázsukat műhellyé alakította, megnyitotta saját művészeti műhelyét és Szerbia-szerte szállítja színes, vidám alkotásait.

Tíz évvel ezelőtt, amikor megszülettek az ikreink, egy kisfiú és egy kislány, a babaszobát saját kezűleg szerettem volna díszíteni, és egy kézzel készített hűtőmágnes annyira megihletett, hogy én is elkezdtem gipszből figurákat önteni. A legegyszerűbb tárgyakat használtam fel formának, pl. egy kólásüveg alját levágtam és abba öntöttem be a gipszet, az volt az első virágformám, de pudingos edénybe, meg minden apróságba öntöttem, aztán pedig megfestettem őket. Nagy élvezettel készítettem a figurákat, úgy éreztem, ez vagyok én, ebben kiteljesedhet alkotói kedvem. Mivel főiskolai végzettségű vegyészmérnökként nem találtam állást Zentán, a hobbim a megélhetésemmé vált. 2009-ben egy vállalkozói ösztöndíjnak köszönhetően megnyitottam saját, Gift névre keresztelt művészeti műhelyemet, weboldalt készíttettem és elkezdtem termékeimnek a nagybani forgalmazását – mondja a fiatal vállalkozó.

Emina fő kuncsaftköre Belgrádban van. A fővárosban több üzletben is árulják munkáit, de magánszemélyek is szép számban rendelnek tőle:

Születésnapokra, egyéb jeles napokra, pl. ballagásra, házassági évfordulóra, osztálytalálkozóra is kérnek gipszből készült tárgyakat, főleg hűtőmágneseket, és az utóbbi időben nagyon népszerűek az esküvői köszönőajándékok. A legkülönfélébb köszönőajándékokat készítem el gipszből. Népszerűek a kis szívecskék, amelyeken a fiatalok neve szerepel, vagy a menyasszonyt és vőlegényt ábrázoló figurák. Adán már második éve vagyok jelen az esküvői kiállításon és mondhatom, érdeklődnek a munkáim iránt, mostanában divat köszönőajándékot adni.

A Kraš vállalatnak is dolgoztam már, gyereknapra kértek tőlem olyan állatfigurákat, amilyenek a csokijaikon vannak, több városnak is készítettem hűtőmágnes ajándéktárgyat, pl. Bela Crkvának, Višegrádnak, Osečinának. Óvodákból festetlen hűtőmágneseket rendelnek tőlem, hogy a gyerekek az óvónők segítségével díszíthessék őket. A formákat, amelyekbe a gipszet öntöm, is én csinálom egy speciális gumiszerű anyagból és a massza, amit beleöntök, az is az én saját receptem, amelyet állandóan tökéletesítek, hogy minél kevésbé legyen törékeny. Ebben a férjem is a segítségemre van, ő kutat ez ügyben, én pedig kipróbálom. Ahhoz, hogy munkáim így nézzenek ki, nagyon sok szorgalom és szeretet kellett, hiszen én nem ezt tanultam. Szeretnék valamilyen fafaragó képzésen is részt venni, ugyanis a formák készítésénél nagyon jól jönne egy kis szaktudás. A munkámba a gyerekeket is bevontam, a figurák alapszíneit sokszor ők festik fel, a termékmegjelölést mindig ők ragasztják. A domborműveket speciális festékkel festem, és néha gravírozok is. Az elkészült munkákat lakkozom, majd egyenként celofánba csomagolom őket, így nem porosodnak, szállítás közben nem sérül meg a színük – magyarázza.

Emina azt mondja, legtöbbször napi tizenkét órát dolgozik, főleg, ha nagyobb megrendelése van. Az egyik napszakban csak fest, a másikban lakkoz, majd csomagol.

Az egész napom e körül forog, nincs munkaidőm, csinálom, ameddig kész nem lesz. Szerbiában sokan foglalkoznak gipszből készült hűtőmágnesek gyártásával, ezért nagyon precíz, pontos, minőségi munkát kell végezni, hogy megmaradjon a kuncsaftkör és még bővüljön is. Jelen kell lenni különféle kiállításokon, vásárokon, rendezvényeken, hogy megismerjék a munkáimat. Karácsony előtt általában Topolyán árulok, az év elején Adán az esküvői kiállításon mutatkozom be, ott voltam a zentai birkanyíró versenyen és a Mosolytenger Gyermekfesztiválon is. Kiváló az együttműködésem a zentai Lajka Állatvédő Egyesülettel és más szervezetekkel is.