2024. május 21., kedd

Tíz év kézimunka

Az idén jubilál a gunarasi Kéknefelejcs Kézimunkacsoport

Gunaras egy kis közösség, ennek ellenére pezsgő civil élet folyik a faluban. Az aktív és sikeres civil kezdeményezések közé tartozik a József Attila Művelődési Egyesület keretén belül működő Kéknefelejcs Kézimunkacsoport is. Gurbity Erzsébet, a csoport vezetője arról számolt be lapunknak, hogy tíz évvel ezelőtt, augusztus 10-én alakultak meg.

– A kézimunkacsoport 7 személlyel alakult meg, s nagyon büszke vagyok rá, hogy minden évben 1-2 személlyel bővült. Jelenleg 31 tagunk van, ami a 10 év alatt szép gyarapodást, s egyben a munkánk megbecsülését jelenti. A másik jelentős dolog, hogy a csoportban a 13 évestől a 80 évesig minden korosztály megtalálható, vagyis az idősek mellett a fiatalok is részt vesznek a tevékenységünkben. Minden évben részt veszünk a MIRK-en, és nagyon jó helyezéseket érünk el. Emellett rendszeresen szerepelünk a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításain is, de ha meghívnak bennünket, akkor szívesen részt veszünk más kiállításokon is. A szövetségnek 7 éve vagyunk tagjai, és a kiállításaikról 6 évben serleggel tértünk haza. Azt hiszem, ez a tagoknak minden évben lendültet ad, hogy tovább kézimunkázzunk. A gunarasi falunapra is minden évben készítünk kiállítást, amelynek két része van: egyrészt bemutatjuk az új kézimunkákat, másrészt a nagyanyáink hagyományát, amit szeretnék megőrizni – mondta el a csoportvezető, majd arról is szólt, hogy minden 2 hétben találkozik a csoport, hogy együtt alkossanak. A csoport tagjai többfajta technikát ismernek, de törekednek az új módszerek elsajátítására is.

– Foglalkozunk Richelieu-hímzéssel, horgolással, gömöri hímzéssel stb. A közelmúltban voltunk egy műhelymunkán Szenttamáson, ahol magyarországi szakemberek tanították a gömöri hímzést. Igyekszünk minél több műhelymunkára eljutni, hogy fejlesszük a tudásunkat, és újfajta varrásokat tanuljunk meg. Általában minden műhelymunkára más személyeket küldünk, akik aztán a csoport többi tagjának is megtanítják az ott elsajátítottakat – számolt be Gurbity, majd arról is szólt, hogy a Kéknefelejcs Kézimunkacsoport a közelmúltban egy alkalmi ünnepséggel emlékezett meg fennállásának 10. évfordulójáról. Ezen a tagság mellett jelen volt a helyi közösség, a művelődési egyesület és a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének vezetősége, valamint a 8 kézimunkacsoport képviselői.

Terveik kapcsán a csoportvezető elmondta, hogy az idei falunap alkalmából szeretnék megajándékozni a falut: egy grafikát, egy gömöri hímzést és egy kalocsai hímzést szeretnének átadni, amivel az eskető termet akarják szebbé tenni. A kézimunkázóknak már volt ehhez hasonló akciójuk, három évvel ezelőtt a templomot ajándékozták meg egy ünnepi terítő összeállítással.

A csoportvezető végezetül arról is szólt, hogy munkájukat anyagilag a gunarasi helyi közösség támogatja. Emellett minden év januárjában megszervezik a Pöttyös bált, amelynek a bevételét szintén a csoport működésére fordítják.