2024. április 28., vasárnap

Korszerű filmstúdiók

Cseh vállalat vásárolta meg az Avala film húsz százalékát

A cseh Sebre vállalat megvásárolta az Avala film tulajdonának 20 százalékát. A beruházó különböző kötelezettségeket vállalt magára, többek között a filmstúdiók korszerűsítését. Az elkövetkező 3–5 évben 10 millió eurót szeretnének az építkezésre és az épületek felújítására fordítani. Az építőmunkálatokat a Hinton cseh vállalat végzi majd, áll a Cseh Köztársaság belgrádi nagykövetségének közleményében.

Jan Fidler, a Sebre vállalat igazgatóbizottságának elnöke az adásvételi szerződés aláírásakor kiemelte, az egyedüli megoldás az Avala film számára a korszerűsítés. Petr Nĕmec, az igazgatóbizottság alelnöke ugyanakkor hozzáfűzte, a filmgyártás és a régi filmek digitalizációja vonalán szeretnének elindulni. Mint kiemelték, szeretnék, ha ez a filmstúdió ismét az európai fő filmközpontok közé tartozna. Oda, ahová a 90-es évekig tartozott is.

A beruházás lebonyolítására kiválasztották már az új igazgatót is Vladimir Kuba személyében, aki a prágai Barrandov Stúdió igazgatója, illetve igazgatóbizottsági elnöke is volt már. Mielőtt a Barrandov Stúdió irányítását átvette volna, az a vállalat is hasonló helyzetben volt mint most az Avala film, ma pedig a filmipar élvonalában van, áll a közleményben.

A Sebre beruházása a csehországi vállalatok egyik legnagyobb befektetése Szerbiában.

– Az Avala film a szerbek számára családi ékszer. A Sebre vállalat beruházása jelentős nemcsak azért, mert pozitív lendületet ad a szerb filmiparnak, hanem kétségtelenül jelzi a cseh beruházók Szerbiába vetett hitét is. Ez a befektetés újabb cseh vállalkozókat vonz majd a szerb piacra – hangsúlyozta Ivana Hlasova, a Cseh Köztársaság belgrádi nagykövete.