2024. május 4., szombat

Az EU-csatlakozás továbbra is Szerbia érdeke

A kormányfő garantálja, hogy nem lesznek gazdasági-pénzügyi rengések hazánkban

Szerbia határozott lépésekkel folytatja útját az EU felé – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő, majd hozzátette: az ország gazdasági, pénzügyi és politikai stabilitása sincs semmilyen veszélyben a Brexit miatt.

– Tiszteletben tartjuk Nagy-Britannia polgárainak döntését, számunkra továbbra is a fejlődés és az egyensúly jelentik majd a prioritást, mert Szerbia polgárai szebb jövőt képzelnek el maguknak és gyermekeiknek. Garantálom, hogy hazánkban nem lesznek komolyabb pénzügyi és gazdasági következményei a brit referendum eredményeinek, amilyeneket számos nyugati államban lehet most tapasztalni – fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, a szerb kormány teljesen tisztában van azzal, mi szolgálja a polgárok érdekeit, ez pedig nem más, mint az európai út, az európai államokéhoz hasonló magasabb életszínvonal, a beruházások idevonzása. Vučić hangsúlyozta: Nagy-Britannia polgárai saját érdekeiknek megfelelő döntést hoztak, Szerbia pedig mindent meg fog tenni, hogy jó kapcsolatokat ápoljon ezzel az országgal.

Arra a felvetésre, hogy Szerbiában is népszavazást kellene tartani az uniós csatlakozásról Aleksandar Vučić azt felelte: lehet, amint legyőzik a választásokon. Közölte, hogy a polgárok tudták milyen politikára szavaznak, amikor bizalmat adtak újra a hatalmi pártnak.

Vučić szerint nem áll fenn annak veszélye, hogy Szerbia a nyugati országokhoz hasonló rengéseket éljen meg a britek kilépéséről meghozott döntés miatt, ezt pedig eddigi „okos pénzpolitikájának” köszönheti, mely mindvégig ellen tudott állni a különféle nyomásgyakorlásoknak és nem választotta azt a „könnyebb utat, melyre a Földközi-tenger térségében voltak már példák”. Bejelentette ugyanakkor, hogy a közeljövőben alacsony kamatláb mellett vesz fel az állam hitelt az Egyesült Arab Emírségektől.