2024. május 3., péntek

Az erdő pótolhatatlan nemzeti vagyon

Székelyföldön tartotta az Országos Erdészeti Egyesület a 147. Vándorgyűlést

A szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmából csütörtökön Székelyföldön tartotta meg az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) a 147. Vándorgyűlést. A háromnapos rendezvény ünnepi programját Sepsikőröspatakon tartották, ahol felszólalt Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Ezt követően a Sepsikőröspatakhoz tartozó kálnoki temetőben felkeresték a szervezet egyik alapítójának, az OEE valamikori első titkárának és tiszteletbeli elnökének, dr. Bedő Albertnek a nyughelyét, aki életében az országos főerdőmester tisztét is betöltötte.

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

A rendezvény érdekessége, hogy 118 évvel korábban, 1898-ban ugyanezen térségben, Sepsiszentgyörgy központtal rendezték meg a 32. Vándorgyűlést.

„A magyar erdészek már másfél száz éve felismerték: az erdő védendő érték, egy nemzet pótolhatatlan vagyona” – mondta a rendezvény díszvendége, Áder János köztársasági elnök Sepsikőröspatakon köszöntő beszédében, amelyben az erdők megóvására és azok környezetvédelmi értékeire helyezte a hangsúlyt.

Az államfő felidézte: a székelyföldi származású Bedő Albert által szerkesztett Erdészeti Lapok az 1870-es években arról írt, hogy az erdőpusztítások hatással vannak „a klíma szabálytalanságára”, a hőmérsékletre, a levegő és a vizek minőségére.

Áder János emlékeztetett arra is: már az 1879-es magyar erdészeti törvény kimondta, hogy az erdő „hasznot csak úgy hajt, ha a vele való törődés kiállja a fenntarthatóság próbáját”.

Kiemelte, az Országos Erdészeti Egyesület alapítóinak, a máramarosi Aknasugatagból származó Wagner Károlynak, a selmecbányai Divald Adolfnak, és a sepsikőröspataki Bedő Albertnek az egyik célja a magyar nyelvű erdészképzés megteremtése volt.

Áder János megkoszorúzza Bedő Albert sírját (Fotó: MTI)

Áder János megkoszorúzza Bedő Albert sírját (Fotó: MTI)

„A 150 évvel ezelőtti bátor kezdeményezőknek köszönhető, hogy a józan mértékletesség lett a vezérfonal, és a Kárpát-medence erdői nem váltak a féktelen felhasználás martalékává” – állapította meg Áder János az MTI tudósítása szerint. Hozzátette, egy kicsiny, de elszánt szakmai közösségnek köszönhetően „előrelátó, a jövő iránt felelős erdőgazdálkodás vette kezdetét” Magyarországon.

„Volt és maradt a cél: erdeink óvása, gondozása, ápolása, telepítése, a felelős gazdálkodás. Ezt a célt tartották szem előtt mindazok, akik tekintélyt adtak a magyar erdészszakmának. Akik minden történelmi veszteség után is hűek maradtak hivatásukhoz Magyarországon, a Kárpát-medencében és mindenütt a világon” – fogalmazott Áder János.

Semjén Zsolt az MTI beszámolója szerint arról beszélt, el kell utasítani az erdővel kapcsolatos szélsőséges nézeteket.

Az egyik szélsőségnek az ipari lobbit nevezte meg, amely csak nyersanyagot lát az erdőben, és figyelmen kívül hagyja az ökológiai szempontokat. A másik szélsőség tagjai szerinte azok, akik nem veszik figyelembe, hogy a világon emberek is élnek, és kitiltanák az embert az erdőből.

Semjén Zsolt szerint egybeesik a magyar kormány nemzetpolitikájával az Országos Erdészeti Egyesületnek az a döntése, hogy Székelyföldön rendezte meg a vándorgyűlést, hiszen a kormány mindig is arra törekedett, hogy a különböző szakmák, érdeklődési körök Kárpát-medencei keretben szerveződjenek. A helyszínválasztással a szervezők a szakmai civil szervezet egyik alapítója, a Sepsikőröspatakon született Bedő Albert előtt tisztelegnek.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a készülő erdészeti törvényről beszélt. Elmondta, új szemléletet tükröz a jogszabály. Igazodnia kell ugyanis a klímaváltozás kihívásaihoz, általa kell visszaszorítani az invazív fajok elterjedését. Hozzátette, a jogalkotónak különbséget kell tennie a természetes erdő és az ültetvényerdő között, és új szabályokat kell bevezetni az energiacélú ültetvények számára is, amelyeket nem lehet erdőként kezelni.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke köszöntésében Bedő Albertet idézte, aki szerint az „összetartás által a kis dolgok is naggyá lesznek”. Amint bejelentette, Európa legrégebbi erdészeti civil szervezetének a jubileumi közgyűlésén több mint ezer erdész vesz részt az egész Kárpát-medencéből.