2024. május 3., péntek

Megjavították a nagyharangot

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Az utóbbi hetekben, hónapokban, különösen szóltak a temerini plébániatemplom harangjai. A „nagyharangot” olykor nem is lehetett hallani, máskor mintha félreverték volna, csak kongott. Pedig azok, akik megfigyelték korábbi hangját, a budai Mátyás-templom nagyharangjának szép hangjával hasonlították össze. Két héttel ezelőtt a vasárnapi nagymisére való beharangozáskor különös zajra, csörömpölésre figyelhettek fel a templomban lévő hívek. Ezt követően el is hallgattak a harangok.

Pásztor István templomatyától, az egyházközségi tanács tagjától, aki már évek óta gondját viseli és javítgatja a harangokat, megtudtuk, hogy a temerini torony harangjait Berecz atya idejében, még 1968-ban újították föl. A kötélhúzásost elektromosra cserélték. A legtöbb probléma a nagyharanggal van. Most a harangon lévő egyensúlyozó mondta fel a szolgálatot, ez okozta a különös, szokatlanul furcsa hangot, amely vasárnap le is esett. Nem kevés munkával sikerült visszaszerelni a helyére, így a nagyharang ismét szépen szól.

Egyébként a Szent Rozália-plébániatemplomban négy harang lakozik. A szabadságharcban az összes harang odaveszett. 1861-ben öntötték a ma is szolgálatban lévő, közismerten nagyharangnak nevezett, sok vihart kiállt Szentháromság tiszteletére szentelt harangot (felvételünkön), amelynek súlya 912 kg. Az első világháborúban, 1916-ban a nagyharang kivételével, elvitték az összes többi harangot, még a temetőkápolna harangját is. Egészen 1925-ig csak a nagyharang szolgálta a híveket. Ekkor adományokból három új harangot szereztek be. A Szűz Mária középharangot 1966-ban ki kellett cserélni, mert megrepedt, az újnak a súlya 545 kg. A kisharang Szent Rozália nevét viseli, 272 kg-os, a Lélekharang pedig 111 kg-os.