2024. május 2., csütörtök

Leszállott a Tesla

Sikeres első utat tett meg a szerbiai légitársaság transzatlanti járata

Közel kilenc és fél órás repülőút után landolt csütörtök este az Air Serbia Nikola Tesla nevű repülőgépe New Yorkban, ahol ünnepi fogadást rendeztek a szerbiai küldöttség számára. A Lincoln Centerben megszervezett ünnepségen Zorana Mihajlović kormányalelnök köszöntötte az egybegyűlteket, és mint mondta, Szerbia büszkén tekint erre a napra.

– Szerbiai kormánya megmutatta, hogy teljes erőbedobással dolgozik a gazdasági egyensúly kialakításán. Nagyon remélem, hogy a Belgrád–New York vonal több lesz mint „egy egyszerű járat”, és azt is, hogy esetleg fővárosunkból más amerikai repterekre is indulhatnak gépek a jövőben – mondta a kormányalelnök.

Az eseményen Matkovics György, Szerbia amerikai nagykövete is felszólalt.

– Június 23-a történelmi jelentőségű nap Szerbia mindennapjaiban. Emlékszem, tíz évvel ezelőtt szinte üres volt a fővárosi reptér, ma pedig újra nyüzsög. Kiváló munkát végeztek az Air Serbia munkatársai, akik most transzatlanti járatot is indítottak. Azoknak pedig, akik Amerikából utaznak Szerbiába, azt üzenem: Isten hozta őket! – nyilatkozta a nagykövet.

Dane Kondić, az Air Serbia vezérigazgatója emlékeztette az részvevőket arra, hogy a szerb kormány és az Etihad légitársaság három évvel ezelőtt kötötték meg az együttműködési szerződést.

– Harminchárom hónap leforgása alatt átvettük a régióban a vezető pozíciót a légi közlekedésben, 44 különböző úti céllal világszerte – fejtette ki felszólalásában a légitársaság vezérigazgatója.

A fogadáson ott volt még Siniša Mali, Belgrád polgármestere, James Hogan, az Etihad légitársaság igazgatója, Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok volt szerbiai nagykövete és Vuk Jeremić, az ENSZ főtitkár-jelöltje.

Az ünnepségen az újvidéki Frajle zenekar lépett fel, valamint több szerbiai tervező munkáit is megcsodálhatták a megjelentek.

Mint ismeretes, a szerbiai küldöttség vezetője Zorana Mihajlović volt. A delegáció a szerbiai légitársaság vastagtörzsű Airbus A330-as gépével utazott a New York-i JFK (John Fitzgerald Kennedy) repülőtérre.

A szerbiai küldöttséget vízágyúkkal várták New Yorkban a szívélyes fogadtatás jeleként, valamint egy „A JFK repülőtér üdvözli az Air Serbiát”-feliratú elektromos óriáspannóval.