2024. május 7., kedd

Békésen telt a belgrádi Pride

A belgrádi Pionir parktól a Köztársaság térig haladt szombaton a szerbiai Pride, vagyis a büszkeség napi felvonulás , ezúttal különösebb hírverés,l feltűnés és rendőri biztosítás nélkül.

A Pride-ot minden év júniusában rendezik meg világszerte, emlékezve az 1969 júniusában megrendezett amerikai melegfelvonulásra.
“Így néz ki a Pride, ha feszültségek, összetűzések, fenyegetések, több hónapos, az állam és a szervezők, valamint az LGBT-ellenzők közötti huzavona nélkül szervezik meg. Nagyon sikeres a mai rendezvény és biztos vagyok benne, hogy évről évre jobb lesz, s közel az idő, amikor Belgrádban is olyan Pride lehet, mint Londonban vagy Brüsszelben”, mondta Boris Milićević LGBT aktivista, aki hozzáfűzte, a mai séta nem csak a melegek és transzszexuálusok tiltakozó megmozdulása volt, de a nőknek, a romáknek, a fogyatékkal élőknek, s mindazoknak a nevében is történt, akik bármilyen okból kénytelenek erőszakot és hátrányos megkülönböztetést elszenvedni.
“Emlékezzünk csak vissza a 2001-es véres Pride-ra és nézzük meg a mait. Van különbség? A képek ezer szónál is többet mondanak. Legyünk boldogok és örüljünk”, üzente Helena Vuković, a Szerb Katonaság egykori őrnagya, aki 42 év után, egy hónappal ezelőtt változtatta meg a nemét.
A felvonulás résztvevői egyperces csenddel adóztak a nemrégi orlandói mészárlás áldozatainak emléke előtt.