2024. május 6., hétfő

Új vezetőket választott az MSZP

Molnár Gyula volt újbudai polgármester váltja Tóbiás Józsefet az MSZP elnöki posztján - döntött a szocialista párt szombati tisztújító kongresszusa, amelyen a küldöttek Botka László szegedi polgármester helyett Hiller István korábbi pártelnököt bízták Az MSZP kongresszusi küldöttei zárt ajtók mögött választották meg pártjuk új vezetőit Budapesten.
Az elnökválasztás első fordulójában a négy induló egyike sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát, így a két legtöbb szavazatot kapott jelölt, sorrendben Molnár Gyula és Tóbiás József között a második fordulóban dőlt el a verseny, Harangozó Tamásra és Szanyi Tiborra ekkor már nem lehetett szavazni. 
A második körben a 358 küldöttből 309 adta le érvényesen szavazatát, ebből Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at. 
Molnár Gyula megválasztását követően azt mondta, minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni. Az új pártvezető erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva.
A párt második legfontosabb tisztségéért induló Hiller István 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő korábbi választmányi elnököt, Botka Lászlót.
Hiller István aláhúzta, jól együtt tud majd működni Molnár Gyulával, feladatmegosztásuk szerint pedig az elnökség elsősorban a napi aktualitásokkal foglalkozik majd, míg a választmány feladata a hosszú távú stratégiaalkotás lesz. 
Tóbiás József és Botka László egyaránt jó munkát kívánt utódaiknak, a volt elnök egyben jelezte, nem kíván frakcióvezető maradni, míg a választmány leköszönő elnöke azt üzente, Szeged polgármestereként kész segíteni az új pártvezetést.
Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben. A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat) és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját. 
Az országos elnökség tagjait késő estébe fordulóan választották meg a küldöttek. A testületben maradt Gurmai Zita, Tüttő Kata és Bárány Balázs, míg új tagja lett Bangóné Borbély Ildikó, Heringes Anita, Király József, Korózs Lajos, és Molnár Zsolt.
Az MSZP honlapján azt is közölte, hogy küldötteik 650 ezer forintos támogatást adtak össze a közelmúltban jelentős jégkárt szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka település megsegítésére.
A Fidesz a vezetőválasztás után kiadott közleményében hangsúlyozta: az MSZP semmit sem tanult, mindegy, hogy ki a szocialista párt elnöke, ott folytatják, ahol abbahagyták. A közlemény szerint Molnár Gyula, Hiller István, és a párt új tisztségviselői mindannyian régóta politizálnak, már a "Gyurcsány-éra" alatt is fontos pozíciókban voltak: Hiller István segítette Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióhoz. Így bizonyára könnyebb lesz nekik tisztázni a szocialisták körüli botrányokat és szembenézni azzal, hogy "kormányzásuk nyolc éve alatt hogyan tették tönkre az országot" - írták.
A Jobbik szerint a pártvezetésre "ácsingózók" közötti viták miatt az MSZP és a többi baloldali kispárt nem képes alternatívát felmutatni a Fidesszel szemben. Közleményükben azt írták, az MSZP évek óta nem tudja feldolgozni 2010-es választási vereségét, a baloldal programjának hiányát pedig mindennél jobban bizonyítja, hogy azóta egyik elnököt a másik után "fogyasztják el".