2024. május 7., kedd

Járdajavítás közjóban

Adán az építkezéshez a II. helyi közösség adja az alapanyagot, a lakosok a kivitelezést

Az adai II. helyi közösség már három éve biztosítja a sódert és a cementet a régi járdaszakaszok javításához vagy újjáépítéséhez, amit a lakosok önerőből csinálnak meg a saját házuk előtt. Varga Elfride helyi közösségi titkár szerint jónak bizonyult a kezdeményezés:

Felújított járdaszakaszok a II. helyi közösségben

Felújított járdaszakaszok a II. helyi közösségben

– A járdák javítását a II. helyi közösség tanácsának ajánlata és döntése alapján már harmadik éve úgy oldjuk meg, hogy a polgárok egyéni kérelmet nyújtanak be, amelyben a házuk előtt lévő járda javítására kérnek alapanyagot – sódert és cementet –, ők pedig saját kivitelezésben és önerejükből megcsinálják a járdát – magyarázta Varga Elfride. – Az első két évben kevesebb igénylés volt, valószínűleg nem sokan tudtak róla, viszont egyre jobban híre ment. Áprilisban már 55 ház előtti járdához kérelmeztek anyagot, és sok helyen már kiépült a járda. Szeptember elején is szokott lenni ilyen akció, de most a tanácson múlik, hogy lesz-e folytatás, mivel az elmúlt évben két alkalommal volt annyi igénylés, mint most áprilisban. A bizottság akkor úgy döntött, hogy mindenki megkapja, aki igényli. Előnyt élvez az, akinek a háza előtt téglajárda van, és helyette akar betonjárdát csinálni. Voltak olyanok is, akik a szennyvízcsatorna építése közben felverték a betonjárdájukat, így tudtak a helyi közösségtől anyagot igényelni a járda javítására. Továbbá olyanok is, mint a Đuro Đaković utcában, ahol a vízvezeték lefektetésekor sérült meg a járda, másutt tönkrement a régi betonjárda, például a Július 7. utcában, ezért kellett új. Szép példa az összefogásra a Studenička utca lakóinak esete. Az utcában összefogott öt szomszéd, akik munkaakciót szerveztek, és kibetonoztak egy hosszabb járdaszakaszt. A szomszédok összefogására másfelé is volt példa. A helyi közösség számára nagyon kedvező a járdajavításnak ez a módja, mert sokkal kevesebb pénzbe kerül, mint ha kivitelező cég csinálná. A polgárnak szintén jó, mert úgy csinálja meg a járdát, hogy az jó legyen, nem spórolja ki az anyagot. Egyébként nincs is mit kispórolnia, mert megvan a pontos mennyiség, amit biztosítani szoktunk a kérelmek alapján. Ebből 1 méter széles és 8 centiméter, a kapubejáratnál pedig 10 centiméter vastagságú betonjárdát tudnak építeni.

Az áprilisi pályázatnak köszönhetően 1000 méter járda épül meg a helyi közösség területén. A helyi közösség közel 600 000 dinárt költött sóderre és cementre. Ha ezt a munkát kivitelező cég végzi el, akkor legalább 1,4–1,5 millió dinárba került volna – közölte a helyi közösség titkára.