2024. május 5., vasárnap

A Gyermekfalu ezután még több támogatásra számíthat

Az SOS Gyermekfalu világnapját számos rendezvénnyel ünnepelik országszerte

A kamenicai Dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu fennállásának 41. évfordulója alkalmából az intézményt meglátogatta Igor Mirović tartományi kormányelnök és Predrag Vuletić munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár.

Negyvenegy éve működik a kamenicai gyermekfalu, eddig több mint 1500 árva gyermek nőtt fel a szociális intézményben, ma 107 kiskorúról gondoskodnak

Negyvenegy éve működik a kamenicai gyermekfalu, eddig több mint 1500 árva gyermek nőtt fel a szociális intézményben, ma 107 kiskorúról gondoskodnak

A tartományi kormányfő a gyermekfaluban tett látogatása során kiemelte, hogy az intézménynek sokkal több segítségre lenne szüksége.

– Szeretném ez alkalommal is kiemelni, mennyire fontos szerepe van ennek az intézménynek, a szülők nélkül maradt gyermekek itt lelnek otthonra. A jövőben még több támogatást nyújtunk majd nekik, mint idáig. Új programokat dolgozunk ki, bekapcsolódunk a legújabb trendekbe – mondta Mirović.

A Dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu most ünnepli fennállásának 41. évfordulóját, a kezdetektől a mai napig több mint 1500 gyermek nőtt fel ebben a szociális intézményben. Jelenleg mintegy 107 gyermek tartózkodik a gyermekfaluban.

Srđan Egić, a gyermekfalu igazgatója elmondta, nagyon régóta törődnek és gondoskodnak az árva gyermekekről.

– Elmondhatom, hogy minden téren javult a helyzet, elsősorban a szocializáció és a gyermekek pénzügyi támogatása terén. Az itt felnövő gyermekeknek nyugodt élete van, minden feltétel adott a normális élethez, de sajnos ritkán érkezik hozzájuk látogató, ezért szükségük van egy-két kedves szóra – mondta Egić.

Ilijana Kladar 2000-ben érkezett a gyermekfaluba testvérével. Ittléte alatt befejezte az általános iskolát és a gimnáziumot is, ma már egyetemista.

– Elmondhatom, nagyon elégedett vagyok azzal a támogatással, amit kaptam a tanároktól, az oktatóktól, a gyermekfalu vezetőjétől és a barátaimtól. Nekik nagyon sok mindent köszönhetek – mondta Kladar a Vajdasági Rádió és Televíziónak.

A kamenicai gyermekfalu objektumaiban az árva gyermekek 18 éves korukig maradhatnak, ezután bekapcsolódhatnak a Ház a félúton elnevezésű programba.

Az SOS Gyermekfalu egy nemzetközi humanitárius szervezet, 1949-ben alapították, világszerte 134 országban aktív.