2024. május 6., hétfő

Véget ért a Kárpát-medencei magyar újságírók találkozója

Pénteken Zentán, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója  (KMÚEK) zárónyilatkozatának az elfogadásával véget ért a Kárpát-medencei magyar újságírók találkozója Zentán.

A zárónyilatkozatban a tanácskozás résztvevői, egyetértve abban, hogy média nélkül nem lehet közösséget építeni, az elmúlt tizenegy év tapasztalatait összegezve megállapították, hogy szükség van a határokon átívelő szakmai szervezet hivatalos bejegyzésére, s az elindított folyamat célkitűzése a magyarországi és/vagy uniós jogi személyiség megszerzése.

Emellett a KMÚEK tovább folytatja a hálózatépítést a magyarországi szakmai szervezetek, a Média Önszabályzó Testület (MÖT), az őrvidéki újságírók, valamint az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) bevonásával, s az elkövetkezőkben a KMÚEK évente jelentést készít a külhoni magyar régiók sajtójának állapotáról és az újságírók helyzetéről.

A zárónyilatkozatban foglaltak alapján a KMÚEK továbbra is elsődleges fontosságúnak tartja az újságírók folyamatos szakmai továbbképzését, ezért együttműködik az erre vállalkozó magyarországi és külhoni szakmai szervezetekkel és szakemberekkel, s a külhoni szakmai szervezeten belül szorgalmazza a fiatal újságírók tagozatának létrejöttét.

A kétnapos újságíró találkozón a konvencióba tömörült újságíró szervezetek képviselői mellett részt vett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, illetve a Duna Médiaszolgáltató Zrt. egy-egy képviselője is.