2024. május 5., vasárnap

Vučić nem tudja, mikor alakul meg az új kormány

Száznyolcvan oldalas lesz Aleksandar Vučić kormányalakító expozéja – ezt már tudni, azt azonban még nem, mikor fogja felolvasni a képviselőházban e programdokumentumot a régi-új kormányfő, mikor alakulhat meg az új kormány. A kíváncsiskodó újságírók ma sem juthattak újabb információkhoz a dátummal kapcsolatban.

Sajtótájékoztatóján Vučić annyit mondott: nem pontosíthatja, mikor alakul meg az új kabinet, de az újságírókat három nappal az előtt értesíteni fogják. Azt sem akarta kommentálni, hogy a Liberális Demokrata Párt is tagja lesz az új hatalmi koalíciónak egyes médiaértesülések szerint. Erre a kérdésre válaszolva annyit közölt: nincs mit mondanom. Hozzátette, hogy az új kormány akkor alakul meg, amikor minden feltétel megérik arra, három nappal előbb értesítik a sajtót, mert ennyi idővel előtte nyújtják majd be a javaslatot a képviselőháznak. Minderről a technikai mandátumát töltő kormányfő akkor beszélt, amikor befejezte az amerikai gazdasági kamara képviselőivel folytatott tárgyalásait.

A leendő kormány programjának középpontjában, mint mondta, a politikai és gazdasági egyensúly megőrzése áll majd, emellett pedig az oktatásnak és az egészségügynek a reformja.