2024. május 3., péntek

Fehér Ház: Londonnak garantálnia kell a gazdasági stabilitást

Londonnak garantálnia kell a gazdasági stabilitást, de ehhez valószínűleg megvannak az eszközei - fejtette ki a szokásos napi sajtótájékoztatóján hétfőn Eric Schultz, a Fehér Ház helyettes szóvivője.

"Kétségtelen, hogy a szavazás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból sérülékennyé teszi a piacokat, de az Egyesült Államok bizakodó, hogy a brit politikusoknak megvannak a szükséges eszközeik a gazdasági stabilitás biztosításához" - fogalmazott Schultz.
A washingtoni kormányzat - Schultz megfogalmazásában - azt várja Londontól, hogy az Európai Unióval közösen dolgozza ki az átmeneti időszak menetrendjét. Washington arra számít, hogy ez az átmeneti időszak rendezetten zajlik majd.

A szóvivő világossá tette azt is, hogy Obama elnök továbbra is elkötelezett a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP) tárgyalásai mellett, és az egyezménnyel kapcsolatos egyeztetések folytatódnak. Kitért arra, hogy ha az Egyesült Királysággal is hasonló megállapodásról kell tárgyalnia Washingtonnak, azt nyilván előröl kell majd kezdeni, mert az Európai Bizottsággal már sikerült haladást elérni az elmúlt évek során.