2024. április 28., vasárnap
LABDARÚGÁS – NYOLCADDÖNTŐ

Tíz év után gólt kapott a címvédő, és kiesett

Olaszország–Spanyolország 2:0

A nyolcaddöntő legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója beváltotta a hozzá fűzött reményeket: jó focit, nagy iramot, sok helyzetet, két olasz gólt és a címvédő kiesését hozta a 2012-es Eb-finálé ismétlése.

Négy évvel ezelőtt a két csapat a döntőben mérte össze erejét. Akkor Silva 14. percben szerzett fejes góljával a spanyolok korán megszerezték a vezetést, s az első félidő végén Alba óriási sprintje végén góllal fejezte be az akciót. A 4:0-s spanyol győzelem a hajrában alakult ki, amikor az olasz védelem teljesen szétesett, s előbb Torres lőtt gólt a 84. percben, majd négy perccel később Mata beállította a végeredményt.

A 2012-es döntőben sem játszott rosszul az olasz csapat, főleg nem az első félidőben, s ugyanez megismétlődött hétfőn is. Conte együttese veszélyesebb volt, többet támadott, és többször is néhány gyors átadásnak köszönhetően odaértek De Gea kapuja elé. A 8. percben Florenzi szabadrúgására Pellè ugrott fel a legjobb ütemben, a spanyolok kapusa azonban nagy bravúrral hárított. A 33. percben az olasz fölény góllá érett: Éder végezhetett el egy szabadrúgást mintegy 25 méterről, erős lövését De Gea csak kiütni tudta, s amikor igyekezett elrúgni a labdát, Giaccherinin irányt változtatott, és pont a nagy lendülettel érkező Chiellini elé került, aki begyötörte a kapuba a labdát. Az olasz gól minden bizonnyal bekerül a történelembe, mert Spanyolország kieséses szakaszban napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2006. június 27-én kapott gólt. A spanyolok akkor Franciaország ellen veszítettek, s azóta megnyerték a 2008-as és a 2012-es Eb-t, valamint a 2010-es vb-t, a 2014-es világbajnokságon pedig nem jutottak tovább a csoportjukból. A félidő utolsó percében Pellè és Giaccherini lendültek ellentámadásba, utóbbi a bal oldalról szépen középre cselezte be magát, a lövését azonban a spanyol kapus óriási bravúrral szögletre ütötte. A Manchester United kapusának az első félidőben ez volt a harmadik bravúrja, elsősorban neki köszönhető, hogy a címvédő nem került ledolgozhatatlan hátrányba a második játékrészre.

A folytatásban a spanyolok párszor keltettek némi zavart az olasz kapu előtt, de Buffon és az olasz védők ellen több kell a gólhoz. Az 55. percben ismét De Gea mentette meg csapatát a góltól, amikor szemtől szembe került Éderrel, de ezúttal is a kapus volt a sikeresebb. A 65. perc után a spanyolok teljesen átvették a játék irányítását, és folyamatosan tesztelték Buffont, aki előbb Iniesta kapáslövését, majd Piqué próbálkozását hárította. Piqué a 90. percben a 16-osban kapott egy ajándék labdát, ám Buffon szenzációs reflexszel hárított, az ellentámadás során pedig eldőlt a továbbjutás sorsa: Darmian a jobb oldalon a védők mögé befutó Pellè elé passzolt, s habár a védők beleértek, a labda eljutott az olasz csatárig, aki közelről a kapuba bombázott.

Olaszország–Spanyolország 2:0 (1:0)

Saint-Denis, Stade de France, 75 000 néző, vezette: Çakır (Törökország). Góllövők: Chiellini a 33. és Pellé a 90+1. percben.

Olaszország: Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, De Sciglio, De Rossi (Motta, 53.), Florenzi (Darmian, 84.), Parolo, Giaccherini, Éder (Insigne, 82.), Pellè. Szövetségi kapitány: Antonio Conte.

Spanyolország: De Gea, Juanfran, Sergio Ramos, Piqué, Alba, Iniesta, Busquets, David Silva, Fàbregas, Nolito (Aduriz, 46., Pedro, 82.), Morata (Vázquez, 70.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.