2024. május 3., péntek

Hosszú expozé, lassú kormányalakítás

Vučić még nem tudja, mikor alakulhat meg az új kabinet

Száznyolcvan oldalas lesz Aleksandar Vučić kormányalakító expozéja – ezt már tudni, azt azonban még nem, mikor fogja felolvasni a képviselőházban e programdokumentumot a régi-új kormányfő, mikor alakulhat meg az új kormány. A kíváncsiskodó újságírók nem juthattak újabb információkhoz a dátummal kapcsolatban. Sajtótájékoztatóján Vučić annyit mondott: nem pontosíthatja, mikor alakul meg az új kabinet, de az újságírókat három nappal előtte értesíteni fogják. Azt sem akarta kommentálni, hogy egyes médiaértesülések szerint a Liberális Demokrata Párt is tagja lesz az új hatalmi koalíciónak. Erre a kérdésre válaszolva annyit közölt: nincs mit mondanom. Hozzátette, hogy az új kormány akkor alakul meg, amikor minden feltétel megérik rá, három nappal előtte értesítik a sajtót, mert ennyi idővel előtte nyújtják majd be a javaslatot a képviselőháznak. Minderről a technikai mandátumát töltő kormányfő akkor beszélt, amikor befejezte az amerikai gazdasági kamara képviselőivel folytatott tárgyalásait.

GAZDASÁGI FELEMELKEDÉS

A leendő kormány programjának középpontjában, mint mondta, a politikai és gazdasági egyensúly megőrzése áll majd, emellett pedig az oktatásnak és az egészségügynek a reformja. Az amerikai kamara szakembereivel folytatott megbeszélésen kilátásba helyezte a szürkegazdaság elleni még fokozottabb küzdelmet és az adóreform folytatását is. A helyi önkormányzati törvény el fogja lehetetleníteni, hogy a községek külön illetékeket vezessenek be, melyre olyan sokat panaszkodnak a befektetők – jelentette be a miniszterelnök. Hozzátette, hogy nem fogja engedni az állam stabilitásának a veszélybe sodrását, mindent el fog követni annak érdekében, hogy még jelentősebb legyen jövőre a gazdasági fejlődés. Ha minden a terv szerint halad, akkor Szerbia 2017-ben 4 százaléknál is magasabb GDP-növekedést (bruttó hazai termék) könyvelhet el, ami Európa legsikeresebb államai közé helyezi majd e tekintetben hazánkat – értékelte.

ÖTÓRÁS EXPOZÉ

Arról, hogy a kormányfő az új kabinet megválasztásáról szóló parlamenti vitára 180 oldalas expozét készít, a Blic belgrádi napilap számolt be. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormányprogram felolvasása legalább öt órát vesz majd igénybe a parlamentben, ez egy órával több, mint 2014-ben volt, a leköszönőben lévő kormány programja esetében. Értesülések szerint a kormányalakító jelenleg az egyeztetések második körét folytatja a pártok vezetőivel arról, ki hogyan képzeli el Szerbia jövőjét, ezek a beszélgetések azonban teljesen zárt ajtók mögött folynak, így azt sem lehet tudni, mely pártvezetőket hívta meg Aleksandar Vučić újbóli egyeztetés céljából, kik fejthetik ki előtte ötleteiket, elképzeléseiket.

IGAZSÁGOS SZOCIÁLPOLITIKA

Az egyeztetések első körét követően a kormányalakító azt közölte, hogy eléggé sokszínűek ezek az elképzelések, egyeseket elfogad és beépít majd az expozéba is, másokat nem.

Ami a 180 oldalas expozé tartalmát illeti, annyit már tudni lehet, hogy a munkanélküliség csökkentésével, a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartásával, a múltról ránk maradt gondok megoldásával, infrastrukturális és idegenforgalmi beruházásokkal és mezőgazdasági fejlesztésekkel is foglalkozik. Az egészségügy és az oktatásügy, mint már említettük, kiemelt helyet kapott, de a korrupcióellenes küzdelem, a bűnözéssel való leszámolás, a terrorizmusellenes harc is hangsúlyos szerepet kap. A leendő miniszterelnöknek célja egy, az eddiginél igazságosabb szociális védelmi rendszer kialakítása is, melynek valóban azokat kellene szolgálnia, akik arra a leginkább rászorulnak.

Az európai integrációk folytatására és a közszféra hatékonyságát növelő intézkedésekre is kitér a kormányprogram.