2024. május 7., kedd

Javában tart a „kenyércsata”

Szolid hozamok, kiváló minőség, csökkenő árak

Az elmúlt hét végén – a kedvező időjárásnak köszönhetően – hatalmas lendületet vett a kalászosok betakarítása a topolyai és a kishegyesi községek területén. Az árpát hétfőig már – néhány parcella kivételével –, le is aratták, de a kenyérgabona aratása is jó ütemben halad. A hozamok biztatóak, a felvásárlási ár pedig máig is bizonytalan a búza esetében, ugyanis a legtöbb felvásárló egyelőre csak előleget fizet a termelőknek.

Az aratás előtti időszakban emelkedni kezdtek a terményárak, a kukorica ára forgalmi adóval elérte a 22 dinárt, ezért a gazdák abban reménykedtek, hogy a kukorica viszonylag magas ára kihat majd a takarmányárpa és a kenyérgabona árára is. A betakarítás első napjaiban az árpáért még 17,30–17,60 dinárt is fizettek egyes átvevőhelyeken, de az árak lejtmenetbe kezdtek, és végül az árpáért forgalmi adóval együtt csak 15,70 dinárt fizettek, illetve több átvevőhelyen már csak a búzát veszik át. A hozamok – a fajta és az alkalmazott agrotechnika függvényében – 5 és 9 tonna között alakulnak hektáronként.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség kalkulációja szerint az egy hektáron termesztett gabona önköltségi ára átlagban 90 ezer dinár. Ez azt jelenti, hogy 4,5 tonnás hektáronkénti hozam esetében 20 dinár lenne a kilogrammonkénti önköltségi ár.

Rakk Lajos mezőgazdasági mérnök már nyugdíjas, de saját földterületein még foglalkozik növénytermesztéssel. Véleménye szerint a kenyérgabona esetében a szolid hozamok elsősorban a májusi esőknek köszönhetőek. Az év ötödik havában a közép-bácskai területeken átlagban 100 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Ennek köszönhetően nem indult be a kényszerérés folyamata a kalászosoknál, a szemek szépen ki tudtak fejlődni. A csapadékos májusnak köszönhetően a hektolitersúly is kedvezően alakul, 76–80 kilogrammot mértek hektoliterenként. A legtöbb átvevőhelyen a hektolitersúlyt mérik ugyan, de nem veszik figyelembe az elszámoláskor, csak a nedvességtartalmat és a tisztátalanságot.

Bábi Lajos, a topolyai Gazdakör elnöke elmondta, a felvásárlók és malomipari cégek képviselői közül csak néhányan jöttek el a Gazdakör legutóbbi ülésére, melyre azért hívták meg őket, hogy a termelőket az árakról és az átvétel, illetve a felvásárlás feltételeiről tájékoztassák. Nem tudtak azonban konkrét számokat mondani, most is csak előleget fizetnek a búzáért, 15-15,60 dinárt, de hogy erre esetleg még mennyi jár utólag, azt senki sem tudja. Az árutartalékokból egyelőre nem jelezték, hogy intervenciós felvásárlást terveznének. Ennek elmaradása azért is valószínű, mert eszközöket sem irányoztak elő egy ilyen piaci műveletre. Az illetékesek azonban arra figyelmeztetik az aratásban részt vevőket, hogy a tűzvédelmi törvény 50. szakasza értelmében tilos a növénymaradványoknak, azaz a tarlónak a felgyújtása, és a szabad láng használata is nyílt területeken. Ha nem tartják be a tűzmegelőző külön intézkedéseket, a kiróható büntetések összege jogi személy esetén 300.000 dinártól 1.000.000 dinárig, fizikai személy esetében pedig 10.000-től 50.000 dinárig.