2024. május 4., szombat
EBRD

Jó eredményeket ért el Szerbia

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) igazgatótanácsa is dicséretben részesítette a szerb kormányt az elért gazdasági eredményekért, valamint pozitív osztályzattal nyugtázta Szerbia gazdaságának fejlődését és stabilitását – közölte a kormány sajtószolgálata.

Aleksandar Vučić kormányalakító nemrég egyeztetett a bank vezetőségével, a főtémák pedig az ország befektetési légkörének javítása, a vállalkozói szellem fejlesztése, a közép- és kisvállalkozások támogatása volt.

A témával foglalkozó kormányjelentésből kiderült, hogy az EBRD leginkább a szerbiai energiaügyi és infrastrukturális projektumokban érdekelt, valamint az olyan sikeres szerb vállalatok további fejlesztésében mint a Nikola Tesla Repülőtér vagy a Szerbiai Telekom.

Mint kiderült, a bank elsősorban stratégiai partnerprogramokkal képzeli el a további fejlesztéseket.

A tanácskozáson a pénzintézet vezetősége hangsúlyozta a regionális gazdasági együttműködés és stabilitás fontosságát is.
A szerb kormányfő megköszönte az EBRD képviselőinek a segítséget és támogatást, amit Szerbiának nyújtottak az elmúlt időszakban.
Vučić végül az új kormány összetételével kapcsolatban megjegyezte, hogy a mielőbbi gazdasági fellendülés érdekében prioritásként fogja kezelni a gazdasági célok megvalósítását, a minél jobb eredmények elérését, valamint a magánszektorban történő befektetések serkentését – áll a közleményben.