2024. május 3., péntek
VILÁGBANK

Górcső alá kell venni a villanygazdaságot

Javulnak Szerbia gazdasági mutatói, a gyorsabb növekedés zálogát azonban a közvállalatok reformja eredményezheti – húzta alá a közszolgálati televízióhoz intézett nyilatkozatában Ellen Goldstein, a Világbank délkelet-európai irodájának vezetője.

– Kulcsfontosságú egyrészt az állami szektor hatékonyságának növelése és a magánszektor fejlesztése is. Mindezzel új munkahelyek nyílhatnának és serkenhetne az ország kereskedelme, valamint növekedhetne a befektetések száma is – fejtette ki az intézet regionális vezetője.

Goldstein dicsérő szavakkal illette az eddigi eredményeket.

– Szerbia a gazdasági recesszió fázisából áttért a növekedésre, lassan gazdasági fellendülésről is beszélhetünk. Magát a növekedést is a kivitel és a befektetések vezérlik, és ez olyan jó jel, amelyre már évek óta nem volt példa a szerb gazdaságban – magyarázta.

A közvállalatok reformja kapcsán a Világbank délkelet-európai irodájának vezetője a Szerbiai Villanygazdaságot (EPS) említette meg.

– Ebben a vállalatban túl sok az alkalmazott és jelen pillanatban nem hatékony. Ha ma nem tesz ellene semmit a szerb államvezetés, az EPS-nek tovább halmozódnak a pénzügyi problémái, és sokkal több lesz a kiadás, mint a bevétel. Az államnak ezért haladéktalanul górcső alá kell vennie a villanygazdaság ügyét, meg kell szabadulnia a felesleges munkaerőtől, és módot kell találnia a bevétel növelésére – fejtette ki a pénzügyi szakértő.

Végül Goldstein kitért a nyugat-balkáni államok együttműködésére is.

– Ezen lehetőségeket senki sem használta ki a térségben, teljes izolációban pedig még egyetlen állam sem gazdagodott meg. A régió kormányfői már egyeztettek egy közös kereskedelmi és áruszállítási akcióterv megfogalmazásáról, hiszen ezáltal mélyülne az országok közötti kapcsolat – fejezte be a Világbank délkelet-európai irodájának vezetője.