2024. április 27., szombat

Megérkeztek az orosz szállító helikopterek

Jövőre még nagyobb beruházásra készül az állam: MiG–29-es vadászgépeket vásárolunk Oroszországtól – Akár 250 millió eurót is elkölthet Szerbia erre a célra

Megérkezett ma hazánkba az Oroszországtól vásárolt két Mi–17-es, közepes szállító helikopter, mely ezentúl a Szerbiai Hadsereg flottájának részét képezi. A helikoptereket a Nikola Tesla Repülőtéren vette át ünnepélyesen Aleksandar Vučić technikai mandátumát töltő miniszterelnök, kormányalakító, aki ez alkalommal arról biztosította a katonaság tagjait, hogy már az év végéig béremelésre számíthatnak. Mint közölte, az erősödő szerb gazdaság lehetővé fogja tenni a hadsereg erősítését is. Újabb beruházásokat is kilátásba helyezett: az állam jövőre jelentős összeget fog költeni MiG–29-es orosz elfogó vadászrepülőgépek beszerzésére.

HARMINCHAT ÉV VÁRAKOZÁS

A most megvásárolt szállító helikopterek 25 millió euróba kerültek, s ez a miniszterelnök nyilatkozata szerint rendkívül alacsony ár. Köszönetet mondott a védelmi tárcának azért, hogy a reformok kezdetén jelentős megtakarításokat valósított meg a hadseregben, és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy e helikopterek ilyen alacsony áron kerülhessenek hazánkba. Vučić hangsúlyozta, 36 év után kapott a katonaság új szállító helikoptereket.

Tehát ennyi idő után tudott az állam új helikoptereket vásárolni. A kormányfő szerint a harci repülés terén valamivel jobb a helyzet, de gondok ott is vannak. Alkatrészek, háromdimenziós radarok és közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzése jelent ezen a téren prioritást. 2018 és 2019 folyamán a vadászrepülés terén is hiányosságok merülnek majd fel, de a kormányfő biztos benne, hogy lesz elég pénz felújításokra, hiányzó felszerelés beszerzésére. Jövőre a hazai gyártású Nora tarackágyúnak és a Lazar 3 páncélautónak a sikeres használatba állítása lesz a cél, ezenkívül modern felszelést kell szavatolni mintegy 1500 katona számára.

A most megvásárolt szállító helikopterek 25 millió euróba kerültek (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

A most megvásárolt szállító helikopterek 25 millió euróba kerültek (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

BÉKÉT REMÉLVE MINDENRE FELKÉSZÜLÜNK

Szerbia a béke politikáját folytatja, s sokan kinevetnek, amikor Josip Brozt idézem, s azt mondom, úgy élünk és dolgozunk, mintha sosem lenne háború, de kapacitásainkat igyekszünk megőrizni, és fejleszteni kívánjuk mindazt, amivel rendelkezünk. Nem kis összegnek számítanak ezek szerbiai viszonylatokban, arra számítok, hogy a katonák egyre elégedettebbek lesznek az előrelépésekkel és a vadászrepülés terén megvalósítandó eredményekkel. A helikoptereket hamarosan használatba helyezzük, a próbarepüléseket július 1-jén és 4-én tartjuk, és ezután a katonaság flottájának részét képezik majd – szögezte le a miniszterelnök.

NEGYEDMILLIÁRD EURÓS BERUHÁZÁS?

A kormányalakító szerint elengedhetetlen az új vadászgépek beszerzése, mert a jelenlegiekkel már nem vagyunk képesek megfelelően őrizni a légteret, s elmondta, hogy még vár az állam az orosz fél feleletére, ajánlatára, melynek ismeretében maga is többet tud majd mondani a repülőgépek beszerzésének részleteiről.

A beszerzés gazdasági aspektusai miatt a kormányfő úgy véli, senkinek sem kell aggódnia, a Nemzetközi Valutaalapnak sem lesz kifogása, csupán az a feltétel, hogy az ország maradjon a megbeszélt fiskális és költségvetési keretek között.

Ezért jó, hogy korábban nem vágtunk bele egy ilyen elgondolás megvalósításába. Most muszáj ezt megtennünk, s az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy hosszú idő után először vagyunk olyan helyzetben, hogy reális egy ilyen beszerzésen gondolkodnunk – nyilatkozta Vučić.

Egy új MiG–29-es vadászrepülőgép fegyver nélküli állapotban 45 millió euróba kerül, a legalapvetőbb felfegyverzett kiadásában pedig 65 millió eurót igényel.

Óriási összegek ezek, ha kettő, esetleg négy repülőgépben gondolkodunk, az ár akár 250 millió eurót is kitehet. Ennek ellenére muszáj megtennünk ezt a lépést, s meg is tesszük. Világos azonban, hogy megvalósításához másutt megtakarításokat kell elérnünk. Nincs ebben semmilyen komolyabb filozófia. Ha a kiadásokat növelni szeretnénk, akkor a bevételnek is erősödnie kell – értékelte a kormányfő.

AGGASTYÁN SZÁLLÍTÓGÉPEK FLOTTÁJA

A hazai hadsereg céljaira 29 évvel ezelőtt vásárolt az akkori Jugoszlávia az akkori Szovjetuniótól Ka–28-as tengeralattjáró-elhárító helikoptereket, melyek ma már nem állnak használatban. Szállító helikoptereket legutóbb 36 évvel ezelőtt vásároltunk, szintén Oroszországtól, Mi–8-as helikopterek érkeztek akkor hazánkba. A szerb katonaságnak jelenleg egy Mi–17-es szállító helikoptere van, mivel a másik lezuhant 2015 márciusában. Repül még két Mi–8-as is, a többi már nincs használható állapotban.

A Mi–17-es teherbírása 4,5 tonna, maximális sebessége 262 kilométer óránként, és harminchatan férnek el benne.