2024. május 2., csütörtök

A szabad mozgás biztosításához ragaszkodnak az unió 27 tagországának vezetői

Az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak el kell fogadnia a személyek mozgásának szabadságát is - jelentették ki zárónyilatkozatukban az unióban maradt tagországok vezetői két napos brüsszeli csúcstalálkozójukat követően szerdán. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson.

Nincs "á la carte" választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem - szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az immár David Cameron brit miniszterelnök nélkül tartott informális tanácskozás után.
Kijelentette: ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után úgy nyilatkozott, ha az Egyesült Királyság az egységes piacon kíván maradni, az azt jelenti, hogy nem lehetnek kompromisszumok más területeken sem.
Francois Hollande francia államfő kijelentette: kilépésével Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz, ahhoz Norvégiához hasonlóan el kell fogadnia a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást.
"Az Egyesült Királyság nem válogathatja ki azt, ami számára kedvező az Európai Unióval követendő új együttműködésből. Hozzátette: nem Nagy-Britannia, vagy a brit nép megbüntetéséről van szó, amikor az unió érdekeit szem előtt tartva érvel és hoz döntést az Európai Unió.

David Cameron brit kormányfő előző esdte még úgy fogalmazott: minden rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki az Európai Unióval. A brit kormányfő kiemelte, hogy a kiválási folyamat lezárultáig az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével. Nem tudta viszont megmondani a pontos idejét, hogy mikorra várható a kilépési szándék hivatalos bejelentése.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy az uniós vezetők megértik, ha a londoni kormánynak szüksége van némi időre, mielőtt kezdeményezné az Egyesült Királyság EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást.
Tusk elmondta, a kilépésről és annak részleteiről csak az után kezdődhetnek tárgyalások, ha Nagy-Britannia elindította az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkében foglalt folyamatot. Arról is tájékoztatott, hogy a következő uniós csúcson, szeptember 16-án, Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat.

Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor leszögezte, az Egyesült Királyságnak nincsenek "hónapjai elmélkedni", mihamarabb cselekednie kell. Jean-Claude Juncker kijelentette, azt még valahol megérti, hogy a bennmaradási kampányt vezető Cameron időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, hogy pontosan mit akarnak.
Angela Merkel arról tájékoztatott, hogy az uniós intézmények közösen fogják lefolytatni a tárgyalásokat, amelynek során az Európai Bizottságnak központi szerepe lesz.

Szerdán Brüsszelbe látogatott Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Jean-Claude Junckerrel, az uniós bizottság elnökével tárgyalt. A megbeszéléseket követően a skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon. Valamint megismételte kijelentését, amely szerint a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is "eltávolítanák" az európai közösségből.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson.

Kijelentette, arra kell törekedni, hogy az emberek valamilyen garanciát kapjanak arra, hogy meghallják a hangjukat Brüsszelben. Fontos, hogy sikerüljön kialakítani olyan uniós migrációs politikát, amely megfelel az emberek igényeinek és nem teszi elkerülhetetlenné, hogy azzal szemben akár az EU-tagságot is kockáztatva lépjenek fel.

Mint mondta, el kell választani egymástól az uniós tagság és a migráció kérdését. "Azért kell küzdenünk, hogy bebizonyítsuk az embereknek, lehetséges a magyar nemzeti érdekeknek megfelelő európai migrációs politikát kialakítani" - hangsúlyozta.
Kijelentette, semmi értelme sürgetni a briteket, hogy megindítsák a szigetország EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást, annak megtörténtéig azonban még háttértárgyalásokat sem szabad kezdeni.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt csütörtöki népszavazás nyomán vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények - hangoztatta Orbán Viktor, kiemelve, hogy az unió demokratikus jellegét csak a tagállamokon keresztül lehet megerősíteni.

"Nem szabad fordítva ülni a lóra. Az EU nem Brüsszelben van, hanem huszonhét - most még huszonnyolc - fővárosban" - fogalmazott Orbán a szerdai informális ülést követően.