2024. május 2., csütörtök

„Dinamikus, programokban gazdag kutatóközpont”

Fontos lépés történt a vajdasági társadalomtudományi kutatómunka terén

Regionális tudományos központ kezdte meg működését Újvidéken – az intézmény megnyitása alkalmából a Matica Srpska Galériájában tartottak ünnepi fogadást. A központ a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetének keretében működik. A fogadáson elsőként Petar Bojanić, az intézet igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, nagy lépésnek nevezve a központ megnyitását.

Pásztor: A központra saját magunk és munkánk kritikai szemmel való felülbírálása végett is szükségünk van (Dávid Csilla felvétele)

Pásztor: A központra saját magunk és munkánk kritikai szemmel való felülbírálása végett is szükségünk van (Dávid Csilla felvétele)

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke beszédében elmondta, meggyőződése, hogy házelnökként kötelessége hatásköreivel összhangban a lehető legnagyobb mértékben támogatni a kezdeményezést, és mindent megtenni annak sikere érdekében, segíteni azt a regionális kapcsolatok kialakításában.

Érdekes nap a mai, mert évtizedek után tapasztaljuk azt, hogy valamit nem Újvidékről helyeznek át Belgrádba, hanem a fővárosból Újvidékre. Reméljük, ez csak az első ilyen lépés a sorban.

Hangsúlyozta, a regionális tudományos központra elsősorban azért van szükség, mert szükséges a valóság állandó dialógussal történő kritikai felülvizsgálata.

Gyakran hallani a „hogyan” kérdést, ritkábban kérdezünk viszont rá arra: miért? Pedig ennek a kérdésnek a feltevésével kaphatunk választ arra, miben rejlik a lényeg, mi valaminek az értelme, előzménye és következménye, hol van a felelősség, akár a politika mindennapi gyakorlásában is – húzta alá a házelnök.

A központra saját magunk és munkánk kritikai szemmel való felülbírálása végett is szükségünk van, tette hozzá, s megígérte: a képviselőház minden elképzelés megvalósításában partnere lesz az új intézménynek.

Nikola Tanić oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési segédminiszter szerint a tudományos kérdéseket firtató új intézmények megnyitása mindig nagy örömet jelent, itt Újvidéken különösen azért, mert a tudományos munka az eddigiekben szinte kizárólag az Újvidéki Egyetemen belül zajlott, e tekintetben most változás állhat be, „terjeszkedhet”.

Természetesen nem ez az egyedüli oka annak, hogy ma annyian itt vannak és ünneplik az új központ megnyitását. A legfontosabb szerintem egy regionális tudományos hálózat kiépítése, melynek központja lehet Újvidék és Belgrád. Itt létre lehetne hozni a határon belüli és túli társadalomtudománnyal foglalkozó intézetek központját – közölte a segédminiszter.

Aleksandar Matković és Losoncz Márk (Dávid Csilla felvétele)

Aleksandar Matković és Losoncz Márk (Dávid Csilla felvétele)

Losoncz Márk, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet kutatója és a most megnyílt tudományos központ programkoordinátora hangsúlyozta, rendkívül nagy nóvumnak számít, hogy Vajdaságban 35 év után megnyílhat egy társadalomtudományi kutatóközpont.

Nem magányos, kutatómunkába bezárkózott intézetet akarunk létrehozni. Dinamikus, gazdag nyilvános programmal rendelkező központban gondolkodunk, mely el szeretné mélyíteni a már létező interregionális együttműködéseket, saját kiadói tevékenységet kíván folytatni. Nem szeretnénk olyan kutatómunkát sem, amelyik közömbös lenne a környezete iránt. Nagy figyelmet szeretnénk szentelni a vajdasági szempontból releváns témáknak, például a multikulturalizmusnak, a regionalizmusnak vagy éppen a tartományi intézményes keretek témakörének – magyarázta Losoncz.

Ősszel már indulnak az első programok is, melyek európai integrációs, interkulturalizmust érintő kérdéseket is taglalnak – mondta el Aleksandar Matković, a központ másik koordinátora. Az antifasiszta törekvéssel, a feminizmussal is foglalkoznak, a jövő év májusában pedig egy többnapos nemzetközi konferenciával koronázzák meg a fennállás első évét, mely a munka, a foglalkoztatás témakörével foglalkozik majd.