2024. április 26., péntek

Anyanyelvtudat és joggyakorlat

Jog- és fordítástudományi tanácskozás Szabadkán

A Magyar Nemzeti Tanács 2016. július 1-jén és 2-án Szabadkán, a Hotel Galériában és a Magyar Házban Anyanyelvtudat és joggyakorlat címmel jog- és fordítástudományi tanácskozást szervez.

A kétnapos konferencia központi témája a kisebbségek hivatalos anyanyelvhasználatának gyakorlata Szerbiában, a Kárpát-medencében és az Európai Unióban, valamint a vajdasági magyarság anyanyelvi körülményei, lehetőségei, kilátásai, kommunikáló szükségletei, politikai jogai, közigazgatási és anyanyelvhasználati mozgásterei.

A tanácskozás egyik apropója, hogy több mint tízéves közös munka eredményeként megjelent Mirjana Burzan és Kacziba Ágnes szerb–magyar középszótára a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, a másik pedig, hogy a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek hivatalos nyelv- és íráshasználata újabb kihívások és lehetőségek előtt áll, miután megvalósítási szakaszába lépett A nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításáról szóló akcióterv.

A tanácskozás első napján előadást tart: Deli Andor, az Európai Parlament képviselője, Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, Varga Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferense, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Pastyik László irodalomtörténész, bibliográfus, Miavecz Béla temerini közjegyző, Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács szakmunkatársa és Szilágyi Miklós, a testület Nyelvhasználati Bizottságának elnöke.

A legújabb szerb–magyar középszótárt a szerzőkön kívül a kötet recenzensei: Nyomárkay István budapesti akadémikus és Vera Vasić újvidéki egyetemi tanár, továbbá Virág Gábor felelős szerkesztő, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és Brenner János, a kötet szerkesztője mutatja be.

Másnap délelőtt a tanácskozás a Kultúrák, nyelvek, szövegek és határok című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik Dudás Attila újvidéki egyetemi docens, Nagy Georgina tartományi fordító, Pásztor Bálint szerbiai parlamenti képviselő és Vukov Raffai Éva szabadkai egyetemi docens vezetésével.

A tanácskozásra, amely magyar nyelven folyik, elsősorban jogászokat és fordítókat vár a Magyar Nemzeti Tanács, de mindazoknak a részvételére is számít, akik az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban és más rokonterületeken dolgoznak.

A tanácskozás 2016. július 1-jén, pénteken, 10 órakor kezdődik a Hotel Galériában és 17 óráig tart. Másnap, 2016. július 2-án, szombaton a kerekasztal-beszélgetés 9.30-tól 12 óráig tart a Magyar Ház földszinti üléstermében.

A Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata